Το φετινό Ε1  μετατρέπεται σε πόθεν έσχες

Δυσάρεστη ειδηση για 620.000 κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και ψαράδες, καθώς επίσης και για 200.000 λοιπούς φορολογούμενους με εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες κρύβει το έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Χάος με τις ανακατατάξεις στους πίνακες και τις δεκάδες νέων κωδικών που έχουν προστεθεί στο έντυπο για να αποτυπωθούν όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι.
 Όχι μόνο τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των προϊόντων τους αλλά και τις αγροτικές επιδοτήσεις, και ενισχύσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους! 

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων,  και ενισχύσεων, τα οποία εισέπραξαν οι φορολογούμενοι αυτοί το περασμένο έτος, θα ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό των καθαρών γεωργικών εισοδημάτων τους, που θα φορολογηθούν με 13% 

Αφορολόγητες θα είναι οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες, ενώ θεσπίζεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 θα πρέπει να υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις με την πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου να καταβάλλεται ως τις 31/07/2015, τη δεύτερη ως τις 30/09/2015 και την τρίτη δόση έως τις 30/11/2015 ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης. Αυτό υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 

 

Σε αναλυτική δήλωση "πόθεν έσχες" μετατρέπεται το φετινό Ε1, καθώς σ' αυτό θα πρέπει να περιληφθούν αναλυτικά στοιχεία για:

Όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι εντός και εκτός Ελλάδος, ακόμη κι από καταθέσεις και μερίσματα στο εξωτερικό, 
Όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν το 2014 σε μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
Τις αγορες ή τη σύσταση πάσης μορφής επιχειρήσεων ή την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών
Τις αγορές ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών


Σε επτά ξεχωριστούς πίνακες θα δηλωθούν ισάριθμες κατηγορίες εισοδηματών: μισθοί-συντάξεις, αποδοχές ναυτικών, γεωργικά εισοδήματα, κέρδη από επιχειρήσεις, μερίσματα-τόκοι, ενοίκια και λοιπά εισοδήματα από ακίνητα, υπεραξία από πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, ομολόγων κ.λπ. 

Η προσθήκη των πάσης φύσεως επιδοτήσεων και ενισχύσεων  από γεωργικές δραστηριότητες θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στο ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (γεωργών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ψαράδων κ.λπ.) αλλά και των λοιπών φορολογουμένων (μισθωτών, συνταξιούχων, επιχειρηματιών κ.λπ.) που ασκούν γεωργικές δραστηριότητες αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Θα έχει δε ως τελικό αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις