Συνάντηση εργασίας για Ασωπό ποταμό

Σε συνάντηση εργασίας, με φορείς του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE-CHARM» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με θέμα: «Πρόγραμμα LIFE+ Χρώμιο στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού: τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης», συμμετείχε σήμερα το πρωί στην Λιβαδειά ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.
 
Στόχος της συνάντησης εργασίας ήταν η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων για τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας της Λεκάνης Απορροής του ποταμού Ασωπού από την ομάδα του έργου.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε σύντομη παρουσίαση των προτεινόμενων μέτρων από εκπροσώπους των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο, ενώ ακολούθησε ανοικτή συζήτηση όπου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
 
Ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την συνάντηση, και έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την πρωτοβουλία που έλαβε για τον Ασωπό ποταμό.
 
«Χαιρόμαστε», είπε, «που είναι πια κατανοητό σε όλες τις πλευρές, ότι περιβαλλοντικά εγκλήματα όπως αυτά στον Ασωπό, δεν συνεισφέρουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Κουκουλώνοντας το πρόβλημα -όπως συνηθιζόταν επι χρόνια- η περιοχή οδηγείται σε υπανάπτυξη.
 
Ξέρουμε πια ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι υγιείς επιχειρήσεις που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, και να προχωρήσει η δημιουργία μιας θεσμοθετημένης, βιομηχανικής περιοχής, με υποδομές και ελέγχους ρύπανσης, βασισμένης σε σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες».
«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο Γιάννης Τσιρώνης, «πρέπει να γίνουν αποτελεσματικά έργα απορρύπανσης, καθώς υπάρχει σχετικό πρόγραμμα και τεχνογνωσία. Αυτό που έλειπε την προηγούμενη περίοδο», τόνισε, «ήταν η πολιτική βούληση».
 
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Αναπληρωτής, μέχρι σήμερα το πρόβλημα με τον Ασωπό πέρασε τρείς φάσεις: «Μια πολύ μακρόχρονη φάση σιωπής, κατά την οποία τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τα οικολογικά κινήματα προσπαθούσαμε να σπάσουμε τη σιωπή και να καταδείξουμε το πρόβλημα, κόντρα στην πολιτεία.
 
Στη συνέχεια περάσαμε στη φάση των ακριβοπληρωμένων μεν αλλά ανέξοδων, από πλευράς πολιτικού κόστους, μελετών οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν.
 
Η τρίτη φάση είναι η ώρα να περάσουμε στα έργα. Κανείς δεν μας εμποδίζει πια. Όλη αυτή η ωριμότητα, η εμπειρία, και οι εξαίρετες αναλύσεις που γνωρίζουν οι επιστήμονες, είναι αρκετά για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις: σε απορρύπανση, σε αποτροπή περεταίρω ρύπανσης, και σε διαρκή και σοβαρό έλεγχο των επιχειρήσεων που όταν λειτουργούν σωστά δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τις παρούσες πολιτικές».
 
«Αντίθετα», τόνισε ο Γιάννης Τσιρώνης, «επιχειρήσεις που εξακολουθούν να κερδοσκοπούν και να παρανομούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος, θα πληρώσουν το τίμημα, το οποίο μέχρι στιγμής πληρώνουν οι αγρότες της περιοχής».
 
Στο σημείο αυτό ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ έκανε μια ειδική μνεία για τους αγρότες χαρακτηρίζοντας τεραστίου κόστους έγκλημα την δυσφήμηση των προϊόντων τους.
 
«Η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων του κάμπου του Ασωπού δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής επικαλούμενος αποτελέσματα επιστημονικών ελέγχων που έχουν γίνει κατά καιρούς. «Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να στηρίξουμε τον αγρότη και να προστατεύσουμε την παραγωγή του.
 
Από όλο αυτό το έγκλημα που συνεχίζεται βέβαια, πρέπει να σταματήσουν να πλήττονται τόσο βάναυσα και οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν νερό της περιοχής», είπε τέλος με έμφαση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις