Επιστολή για τα βοσκοτόπια

Την άμεση, έγκαιρη και ορθή εκπόνηση προσωρινού διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η κυρία Σταρακά επισημαίνει πως με την υπογραφή της  ΚΥΑ για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας προσδιορίζονται τα κριτήρια κατανομής της επιλέξιμης έκτασης των βοσκοτόπων της χώρας, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας.

«Η αναστάτωση προέρχεται από τη σύνδεση του υφιστάμενου ζωικού κεφαλαίου με την υφιστάμενη επιλέξιμη έκταση βοσκοτόπων στο πλαίσιο της Χωρικής Ενότητας που έχει ενταχθεί η Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που καθιστά την ύπαρξη επαρκούς επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης πρωταρχικής σημασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, τα οποία σύμφωνα με το υφιστάμενο σχεδιασμό θίγονται άμεσα» σημειώνεται στην επιστολή και συνεχίζει: «Γίνεται κατανοητό ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων στην Αιτωλοακαρνανία ίσα που επαρκούν για όσους κτηνοτρόφους έχουν ενταχθεί στα ανωτέρω μέτρα, αφήνοντας εκτός τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους».

Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, Μεσολογγίου-Ναυπακτίας και Ξηρομέρου και των Δήμων της περιοχής, στο πλαίσιο της οποίας αναγνωρίστηκε ως επιτακτική ανάγκη η άμεση σύνταξη προσωρινού διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Το διαχειριστικό αυτό σχέδιο καλείται να αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων και με τη βοήθεια ειδικών να αξιολογήσει άμεσα τη δυνατότητα ένταξης επιπλέον επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων ως αποτέλεσμα ενσωμάτωσης της ξυλώδους βλάστησης και διορθώσεων τυχόν αστοχιών στον έλεγχο της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων του Νομού.

Η Αντιπεριφερειάρχης ζητά την εκπόνηση ενός προσωρινού διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, ώστε, όπως τονίζει «να μην υπάρξουν αδικίες εις βάρος των κτηνοτρόφων του Νομού μας, οι οποίες θα έχουν άμεση και διαρκή επίπτωση στο εισόδημά τους αλλά και εν γένει της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας γενικότερα».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις