«Μπλόκο» στις φορολογικές δηλώσεις


Σε νέα συνάντηση προχώρησαν την Τετάρτη 3 Ιουνίου στον Πλαταμώνα, αγρότες που συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό αγροτών, απ’ όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα σοβαρά αγροτικά προβλήματα του κλάδου, με αιχμή τα φορολογικά, ενώ παράλληλα πάρθηκαν αποφάσεις για τη μελλοντική πορεία αλλά και τον προγραμματισμό δράσης του συντονιστικού οργάνου, ενώ στο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι πλέον στο συγκεκριμένο όργανο συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι, και όχι μόνο γεωργοί, όπως ήταν μέχρι πρότινος.  

Πιο αναλυτικά τώρα, οι αγρότες του Πανελλαδικού συναποφάσισαν να στήσουν ένα «τοίχο» άμυνας απέναντι σε όλα τα αντιπαραγωγικά μέτρα, που όπως υποστηρίζουν,  με έντεχνο τρόπο παρουσίασε το ΥΠΑΠΕΝ ότι είναι αποδεκτά από όλον τον παραγωγικό κόσμο. 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι αγρότες του Πανελλαδικού Συντονιστικού, «θέλουμε να  πληροφορήσουμε τους συναδέλφους μας, ότι δεν είναι έτσι γιατί το κράτος επιβάλει στους αγρότες νέους φόρους χωρίς να τους δίνει όσα τους χρωστάει».
Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες που απαρτίζουν το Πανελλαδικό Συντονιστικό, πρότειναν να στήσουν «μπλόκο» στις επικείμενες φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή να μην καταθέσουν οι αγρότες εμπρόσθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, ως μέτρο πίεσης προς την κυβέρνηση και διαμαρτυρόμενοι για την άδικη φορολόγηση και των επιδοτήσεων, πάνω από 12.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η εκπρόθεσμη κατάθεση φορολογικής δήλωσης, σύμφωνα με το Πανελλαδικό, επιφέρει πρόστιμο 60 ευρώ, το οποίο, όπως ανέφεραν αξίζει να το επωμισθούν οι αγρότες, χάριν του αγώνα.     
Έτσι λοιπόν, όπως αποφασίστηκε, οι αγρότες του Πανελλαδικού, ξεκινάνε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συναδέλφων τους, με αποκορύφωμα το Σεπτέμβριο, αφού μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι δυνατή η εμφάνιση των τρακτέρ, όπου και θα εξεταστεί η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε.   

Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση των αγροτών με διυπουργική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΥΠΑΠΕΝ και του υπ. Οικονομικών, ώστε να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες λύσεις, στις καταστροφικές συνέπειες των αντιπαραγωγικών πολιτικών.
Τέλος αποφασίστηκε η ανάπτυξη ενός ενιαίου μετώπου, μέσω της δημιουργίας  διαδυκτυακού Farmers Union, το οποίο να μετεξελιχθεί και σε αναγνωρισμένο και επίσημο σωματείο-σύλλογο.  Το Farmers Union αρχικά θα είναι ο διαδυκτιακός χώρος διαλόγου αγροτών, από όλη τη χώρα, απ’ όπου θα μπορούν όσοι το επιθυμούν, πέραν της άμεσης ενημέρωσης, να καταθέτουν απόψεις και προτάσεις για τα αγροτικά προβλήματα.   

Ας δούμε τώρα ορισμένες από τις τοποθετήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των αγροτών:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΝΤΙΑΣ
Από την πλευρά του Δραμινός αγρότης κ. Χρήστος Γκόντιας, επεσήμανε, πέραν των προβλημάτων, την ανάγκη δημιουργίας του διαδυκτυακού Farmers Union, βάζοντας ως στόχο 100.000 αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) να μπορούν να συνδιαλέγονται μεταξύ τους και να επικοινωνούν άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει-ίσως-και το πιο αποτελεσματικό «όχημα» πίεσης προς τους κυβερνώντες.     

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ
Λαμβάνοντας το λόγο ο Σερραίος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΒΖ κ. Γιάννης Παναγής, ανέφερε πως ο αγώνας των αγροτών θα πρέπει να είναι διμέτωπος, δηλαδή να είναι ταυτόχρονα και σε πολιτικό σκέλος και σε επίπεδο ενημέρωσης και προετοιμασίας κλίματος στους αγρότες.
Παράλληλα πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Αν. υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη και τον Παν. Λαφαζάνη (διυπουργική) και εφόσον η προσπάθεια συνεννόησης δεν ευοδωθεί, τότε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε « να προχωρήσουμε σε γενικό «μπλακ άουτ».
 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την πλευρά του ο Λαρισαίος Χρήστος Σιδερόπουλος, ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει ακρόαση και από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τη φορολογική πολιτική για τους αγρότες, επισημαίνοντας, ότι «μπαίνει στη μέγγενη» το πιο παραγωγικό κομμάτι των αγροτών, που δεν είναι άλλο από τους πραγματικούς και ενεργούς αγρότες, ενώ στο απυρόβλητο μένουν μόνο οι ετεροεπαγγελματίες. Όπως υποστήριξε ο κ. Σιδερόπουλος, υπάρχει μία κατάφορη αδικία, αφού στους αγρότες φορολογούνται οι ενισχύσεις-επιδοτήσεις, ενώ από το ΕΣΠΑ οι ενισχύσεις δεν φορολογούνται, ενώ σημείωσε πως «θα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, στην παρούσα φάση» και πως «η Πολιτεία θα είναι πολύ ποιο σκληρή απέναντί μας, απ’ ότι μέχρι τώρα συνηθίσαμε».
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΙΑΝΝΗΣ
O πρόεδρος του Παμφθιωτικού συλλόγου κ. Δημήτρης Δημογιάννης, υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικοί αγρότες είναι περίπου 180.000, ανέφερε πως διαχρονικά στο ΥΠΑΑΤ, όλοι έκαναν και κάνουν απλή διαχείριση, ενώ έκανε λόγο και για άγνοια των αγροτικών προβλημάτων από τους περισσότερους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
O πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ανέφερε πως «θα πρέπει όλο το καλοκαίρι να δουλέψουμε, να γίνει ζύμωση στον αγροτικό κόσμο και να αποδείξουμε ότι εδώ υπάρχει αφαίμαξη», και σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές καθώς και με την απουσία πολιτικής χρήσης γης, δημιουργείται εκρηκτικό κλίμα στις τάξεις των αγροτών.       

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΤΙΚΟ
Στη συνάντηση της Τετάρτης στον Πλαταμώνα, υπήρχαν εκπρόσωποι αγροτών  από τους Νομούς: Καρδίτσας, Λάρισας, Καβάλας, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Τρικάλων, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έβρου, Πιερίας, Ροδόπης, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Ημαθίας και Κομοτηνής.

Εφημερίδα: Αγροτική έκφραση

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις