Εν αναμονή ανασχηματισμού

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την σύναψη συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών με τον Αλ. Τσίπρα να καλείται να διαχειριστεί τα προβλήματα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης. Μετά τις διαφωνίες που εξέφρασαν κομματικά στελέχη, αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο για «μη αποδεκτή συμφωνία» και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση καλείται να περάσει τις επόμενες μέρες νομοσχέδια, αναμένεται άμεσα ανασχηματισμός, ενώ κυκλοφορούν σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης «εθνικού σκοπού» ή ακόμη και προσφυγής στις κάλπες.
Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Προσήλθε επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε στις Βρυξέλλες και αναγκάστηκε να συνάψει μια συμφωνία που «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ταυτόχρονα πάντως σημείωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραμείνουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να αγωνιστούν, «δεν πρόκειται όμως να δεχθούν να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση δήθεν ''εθνικού σκοπού'', με εταίρους εκείνους που την ώρα που ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν σκληρά για την Ελλάδα, τα δίνανε όλα».
Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί τα εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το κλείσιμο της "δύσκολης", όπως την χαρακτήρισε, συμφωνίας με τους εταίρους της ευρωζώνης.
Σήμερα παραιτήθηκε ο βουλευτής Νίκος Χουντής από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να αναπληρώσει τη θέση του Μ. Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όμως στην κυβέρνηση υπάρχουν και υπουργοί με βαρύ χαρτοφυλάκιο, όπως ο Παν. Λαφαζάνης, που έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους και είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν τη συμφωνία με την οποία διαφωνούν γιατί όπως λένε δε λύνει κανένα πρόβλημα.

Με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει άμεσα από το κοινοβούλιο ορισμένα νομοσχέδια αναμένονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές κυρίως στις θέσεις των υπουργών που διαφωνούν στη συμφωνία και κατόπιν, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, περίπου 30 βουλευτές που ανήκουν στην αριστερή πλατφόρμα και διαφωνούν με το περιεχόμενο της συμφωνίας, συγκεντρώθηκαν σήμερα σε γραφείο της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους στην κρίσιμη συνάντηση.
Όπως μετέδωσε το Mega, στενοί συνεργάτες του Παν. Λαφαζάνη σε συνομιλία που είχαν με δημοσιογράφους στη Βουλή είπαν ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα όπως επίσης δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν και οι βουλευτές που μετέχουν στην αριστερή πλατφόρμα. Πληροφορίες λένε ότι κάποιοι θα ψηφίσουν όχι, κάποιοι παρών και κάποιοι θα απέχουν. Σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Λαφαζάνη είπαν ότι μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν εξετάζει θέμα παραίτησής του και πως δεν του ζητήθηκε από το μέγαρο Μαξίμου.

Αύριο στην ΚΟ ο ΑΛ. Τσίπρας φέρεται ότι θα καταστήσει σαφές τί σημαίνει διαφωνώ με κεντρική επιλογή το κόμματος και τί σημαίνει καταψηφίζω.
Ένα ακόμα "αγκάθι" που καλείται ο πρωθυπουργός να διαχειριστεί είναι το θέμα με την κοινοβουλευτική διαδικασία και τις ταχύτατες διαδικασίες που απαιτούνται και με δεδομένη τη στάση της προέδρου της Βουλής κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό καταστεί εμπόδιο. Πληροφορίες λένε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με την κ. Κωνσταντοπούλου.
Πληροφορίες επίσης μιλούν για βουλευτές που έχουν σκοπό να καταθέσουν πρόταση μομφής. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση μομφής, πρέπει να την υπογράφουν 50 βουλευτές, και ο κανονισμός προβλέπει ότι αυτή πρέπει να κατατεθεί εν λειτουργία της Ολομέλειας. Η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας είναι την Πέμπτη.
Σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής, θα συζητηθεί και θα ακολουθήσει ονομαστική, φανερή ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή πρέπει συγκεντρωθούν 151 θετικοί ψήφοι.

Πάντως κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, έλεγαν ότι υπάρχει γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής από προηγούμενη πρόταση μομφής που είχε γίνει στον κ. Μεϊμαράκη αλλά και παλαιότερα στον κ. Πετσάλνικο ότι από τη στιγμή που κατατίθεται η πρόταση μομφής και μέχρι να συζητηθεί η πρόεδρος της Βουλής είναι σε αργία και την αναπληρώνει ο πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου.


πηγές: megatv-ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις