Ο ΕΟΦ ανακοινώνει τον εντοπισμό μη επιτρεπόμενων ουσιών

1 Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, εντοπίστηκε η μη επιτρεπόμενη ουσία DMAA (1,3 dimethylamylamine) στο συμπλήρωμα διατροφής με την εμπορική ονομασία Lipo-6, της εταιρείας Body Temple Ltd, ΗΠΑ.
Το προϊόν διακινείται και στην Ευρώπη, κυρίως μέσω διαδικτύου, και προωθείται ως σκεύασμα για την απώλεια σωματικού βάρους.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
Απόσυρση φυτικών αρωματικών χώρου


 2  Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων  ανακοινώνει την απόσυρση από την αγορά των προϊόντων φυτικής προέλευσης τα οποία πωλούνται ως  αρωματικά χώρου σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής της Πορτογαλίας μέσω του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για την ασφάλεια των προϊόντων (RAPEX):
 
ΘΥΜΙΑΜΑ “AROMATIC POTPOURRI”,  ΜΑΡΚΑΣ: FIDEL MIX,
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS,  ΜΑΡΚΑΣ:PULSE,
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS,  ΜΑΡΚΑΣ:NIRVANA,
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS,  ΜΑΡΚΑΣ:BUZZ,
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, ΜΑΡΚΑΣ:FIRE N ICE,
ΘΥΜΙΑΜΑ ΜΑΡΚΑΣ:TRIBE, ΘΥΜΙΑΜΑ HAWAIIAN, ΜΑΡΚΑΣ:HAYZE,
ΘΥΜΙΑΜΑ GONE STRAWNANAS, ΜΑΡΚΑΣ: HAYZE,
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΜΑΡΚΑΣ:SAMURAI SPIRIT.
Η βασική τους χρήση είναι να καίγονται μέσα σε δοχείο προκειμένου να αρωματίσουν το χώρο μέσω των βοτάνων που περιέχουν.  Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές αναφορές για επιδείνωση της υγείας των καταναλωτών που εισέπνευσαν τον καπνό που παράγεται από την καύση τους. Κάποιοι παρουσίασαν συμπτώματα αλλεργίας και δηλητηρίασης και σε μερικές περιπτώσεις χρειάσθηκε να νοσηλευτούν. Επιπρόσθετα, ο ΕΟΦ έχει ανακαλέσει από την Ελληνική αγορά τα προϊόντα  παρόμοιας χρήσης FREEDOM FLY HIGH, FREEDOM EU EDITION 2G, ULTRA CLOUD10 1G & HEAD TRIP No10 . Πρόκειται  για ποτ πουρί αρωματικών χώρου παραγωγής Η.Π.Α., στα οποία ανιχνεύτηκαν ουσίες αγωνιστές των υποδοχέων κανναβινοειδών του εγκεφάλου CB1 και CB2.  Τα παραπάνω προϊόντα είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται  μεμονωμένα  ή σε ανάμειξη με τον καπνό για στριφτά τσιγάρα και  να καταναλωθούν από νεαρά άτομα μέσω του καπνίσματος με επικίνδυνες συνέπειες. Αν και δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας η διακίνηση των θυμιαμάτων, είναι πιθανή η διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου, ενώ σε ότι αφορά τα ποτ πουρί αρωματικών χώρου έχουν κατασχεθεί ποσότητες σε Ελληνική επιχείρηση. .  Για το λόγο αυτό,  εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

3   V Maxx Rx caps
Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, το προϊόν V Maxx Rx caps που διανέμεται στις ΗΠΑ, και περιέχει την ουσία SYLFOAILDENAFIL ανάλογo της SILDENAFIL είναι μη εγκεκριμένο και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη. Η δραστική ουσία SYLFOAILDENAFIL χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά προϊόντα που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.Τα προϊόντα πιθανόν να διακινούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις