ΕΣΠΑ : Αγωνία για έργα 1,4 δις ευρώ

Μυθεύματα χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας πληροφορίες που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει απορρίψει αίτημα της Ελλάδας για παράταση καταβολής κοινοτικών δαπανών για τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013.

"Το διάστημα αυτό υπάρχουν συζητήσεις με την ΕΕ για το ενδεχόμενο παράτασης και αίσθηση είναι πως η όποια απάντηση θα έρθει όχι πριν το τέλος του χρόνου", δήλωσαν τα ίδια στελέχη στο Euro2day.gr. "Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια απάντηση. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο αίτημά μας και μας είπαν όχι και τελείωσε", ανέφεραν τα ίδια στελέχη.

Πάντως και το ίδιο το υπουργείο, σε πρόσφατο έγγραφό του, είχε κάνει λόγο για κίνδυνο απώλειας πόρων από το παλαιό ΕΣΠΑ, για τον λόγο αυτό άλλωστε, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, "η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατυπώνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το αίτημα για την παράταση της καταβολής κοινοτικών δαπανών για τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013".

Η ουσία είναι πως αρκετά έργα του παλαιού ΕΣΠΑ θα απενταχθούν και κάποια εξ αυτών θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποια θα είναι αυτά. Στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης του παλαιού ΕΣΠΑ, η Εθνική Αρχή Συντονισμού σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές προχώρησε στη σύνταξη ενδεικτικού καταλόγου "έργων προς μεταφορά", τα οποία απεντάσσονται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για διαχειριστικούς λόγους και ενδεχομένως να μεταφερθούν στη νέα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο ενδεικτικός πίνακας περιλαμβάνει 356 έργα συνολικού ύψους 1,466 δισ. ευρώ.

Επίσης η Εθνική Αρχή Συντονισμού σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές προχώρησε στη σύνταξη ενδεικτικού καταλόγου έργων phasing projects (πρόκειται για τμηματοποίηση έργων μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων), τα οποία προτείνονται να χρηματοδοτηθούν κατά τη β' φάση εκτέλεσης του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για 313 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. ευρώ.

ΝΔ: Επισφραγίζονται οι απώλειες πόρων

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι επτά μήνες απραξίας της Κυβέρνησης επισφραγίζονται και με την απώλεια κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Τον Ιούνιο του 2012 η Νέα Δημοκρατίας παρέλαβε ένα ΕΣΠΑ κολλημένο στο 37% και το παραδώσαμε στο τέλος του 2014 με απορρόφηση στο 85%.

Οι επιδόσεις της Κυβέρνησης όμως υπήρξαν απογοητευτικές. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε έργα σε πλήρη εξέλιξη και τα ανέκοψε. Το Υπουργείο Οικονομίας παραδέχεται πλέον τον κίνδυνο να χαθούν πόροι και σχεδιάζει την απένταξη έργων 1,4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και την προώθηση τους στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο ως έργα γέφυρες, τορπιλίζοντας έτσι τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για την επταετία 2014-2020.

Επισημάναμε πολλές φορές τον κίνδυνο απώλειας πόρων και την τραγική αδράνεια στην εκκίνηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου. Η κρίση ρευστότητας γιγαντώθηκε από ανεπάρκειες και ατυχείς χειρισμούς της Κυβέρνησης, που κόστισαν και κοστίζουν δεκάδες δις εκατομμύρια ευρώ στον Ελληνικό λαό. Είναι υπόλογη απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Περιφέρειες, στους εργαζόμενους στα έργα, στους Έλληνες πολίτες».

Πηγή www.euro2day.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις