Συνεργασία Περιφέρειας- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για μελέτη του τυριού κασκαβάλι

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Γάλακτος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην Ινστιτούτο Γάλακτος) για το ερευνητικό πρόγραμμα «Μελέτη του παραδοσιακού τυριού Kashkaval» αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά στη μελέτη των φυσικοχημικών, βιοχημικών, μικροβιολογικών, αρωματικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του τυριού Κασκαβάλι, που ανήκει στα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδος και παράγεται σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Η μελέτη στοχεύει να συμβάλλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας του συγκεκριμένου τύπου τυριού, στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στην παραμονή των κτηνοτρόφων στις εστίες τους και στην ενδυνάμωση των ορεινών περιοχών αργής ανάπτυξης.

Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν βάση ώστε ο συγκεκριμένος τύπος τυριού να υπαχθεί, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, στα βιολογικά προϊόντα ή στα προϊόντα ορεινών περιοχών, αλλά και να πιστοποιηθεί στην κατηγορία των τυριών προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). Ο προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται σε 27.300 ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις