Προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τα δημοτικά τέλη

Πάγωμα ή μείωση των τελών  και δέσμευση των δημοτικών αρχών ότι δεν θα επιβάλουν αναδρομικά τέλη στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων χωρών που νομιμοποιήθηκαν.

Αυτά ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνεται, οι δήμοι θα εξασφαλίσουν επιπλέον έσοδα για το 2016 χωρίς να επιβαρύνουν τους δημότες με πρόσθετες αυξήσεις στα τέλη.

 

«Αν τα εμβαδά των χώρων αυτών απλώς προστεθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 1.1.2016, χωρίς άλλες συνέπειες, όχι μόνον δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε αύξηση, αλλά θα καταστούν δυνατές σημαντικές μειώσεις των ήδη καταβαλλομένων τελών και ιδιαίτερα στην πολλαπλά επιβαρυμένη επαγγελματική χρήση!», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

 

Προς τον Yπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κο Παναγιώτη Κουρουμπλή

 

Τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κο Παύλο Πολάκη

 

Τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.  Γιώργο Πατούλη

 

Προς το Δήμαρχο Αθηναίων κο Γιώργο Καμίνη                       

 

Ενταύθα                                                                                                                            Αθήνα, 30.11.2015                                                                                                

 

Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ 2016.

Αξιότιμοι κε Υπουργέ,  κε Υφυπουργέ, κε Πρόεδρε, Κε Δήμαρχε,

 Όπως είναι γνωστό, το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού καθορίζεται κάθε χρόνο από κάθε Ο.Τ.Α. σε ανταποδοτική, υποτίθεται, βάση, χωρίς να υπόκειται σε κάποιο νομοθετικό περιορισμό. Δυστυχώς κατά τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Ο.Τ.Α. επωφελούμενοι και από τον ευχερή γι αυτούς μηχανισμό είσπραξής τους μέσω της ΔΕΗ, επιβάλλουν κάθε χρόνο παράλογες αυξήσεις των συντελεστών τους, συχνά με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα σε άλλες δραστηριότητες, άσχετες με την καθαριότητα, με αποτέλεσμα τα δημοτικά αυτά τέλη να έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης των νοικοκυριών και «βραχνά» των επιχειρήσεων που κατοικοεδρεύουν σε αυτούς, με αυτονόητες τις ολέθριες συνέπειες στους πολίτες και της επιχειρήσεις.

Ευτυχώς βεβαίως υπάρχουν και Ο.Τ.Α. με δημοτικές αρχές που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, όπως ο Δήμος Αθηναίων, και συχνά αποφασίζουν «πάγωμα» ή και συμβολικές μειώσεις των τελών αυτών, δεδομένου ότι η νοικοκυρεμένη διαχείριση και η σύγχρονη μηχανοργάνωση  των ΟΤΑ, έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι αναγκαίες και νέες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών κάθε χρόνο.

Γι αυτό, εν όψει της επικείμενης κατά μήνα Δεκέμβριο κατάρτισης και ψήφισης των ετήσιων προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α. για το έτος 2016, ζητούμε και εφέτος, να εξασφαλισθεί με οποιοδήποτε κατάλληλο τρόπο ότι δεν θα επιβληθούν από τους Ο.Τ.Α. αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, και ότι τα έσοδα από δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού δεν θα διοχετεύονται σε άλλες δραστηριότητες των Ο.Τ.Α.

Αλλωστε θα ήταν παράλογο να αυξηθούν τα δημοτικά αυτά τέλη τη στιγμή που για τους πρόσφατα νομιμοποιημένους πρόσθετους χώρους εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων στη χώρα δεν καταβάλλονται δημοτικά τέλη γιατί σχεδόν το σύνολό τους δεν έχει δηλωθεί στους ΟΤΑ της χώρας, λόγω του φόβου των πολιτών για αναδρομικότητα της σχετικής φορολόγησης και για επιβολή προστίμων. Αν τα εμβαδά των χώρων αυτών απλώς προστεθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 1.1.2016, χωρίς άλλες συνέπειες, όχι μόνον δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε αύξηση, αλλά θα καταστούν δυνατές σημαντικές μειώσεις των ήδη καταβαλλομένων τελών και ιδιαίτερα στην πολλαπλά επιβαρυμένη επαγγελματική χρήση!

Τέλος σας προσκαλούμε να παραστείτε και να μας εκθέσετε τις απόψεις σας στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας που θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου 2016, ώρα 10 π.μ. στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και κάθε διευκρίνιση.

 

 

                      Ο Πρόεδρος                                                                             Η Γεν. Γραμματεύς

 

                    Στράτος Παραδιάς                                                                     Αιμιλία Βαδόκα

       Πρόεδρος Διεθνούς Ενώσεως Ιδ. Ακινήτων                              Αντιπρόεδρος της Εν. Ιδ. Ελλάδος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις