Κόντρα στη φθορά

Πριν λίγους μήνες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και όλοι όσοι απαρτίζουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της Ελλάδας, προειδοποιούσαν με «εξέγερση» εξαιτίας των νέων μέτρων που επιβάλλει η συμφωνία του Πρωθυπουργού με τους Δανειστές, την οποία απαξίωσαν η Κυβέρνηση και όλοι οι βουλευτές. Κακό του κεφαλιού τους λοιπόν… Έτσι και έγινε. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ο αγροτικός πληθυσμός ξεχύθηκε στους δρόμους δημιουργώντας μπλόκα σε κάθε κόμβο εθνικής οδού, σε κάθε επαρχιακό δρόμο, σταυροδρόμι πολλών περιοχών και σε κάθε μέρος όπου θα μπορούσαν να «ακουστούν».

Η «εξέγερση» δεν άργησε φυσικά να εμφανιστεί και στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης που αποτελεί κέντρο διέλευσης πολλών περαστικών. Ήδη από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Χαλκηδόνας αλλά και του Δήμου Πέλλας,  αφού συγκεντρώθηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις, προέβησαν στη δημιουργία μπλόκου από τα τρακτέρ τους με σκοπό να διακόψουν την κυκλοφορία. Ωστόσο η διακοπή της κυκλοφορίας δεν είναι καθηλωτική και μόνιμη. Οι διαδηλωτές μερίμνησαν ώστε να έρθουν σε συνεννόηση με την τοπική διοικητική αρχή, ενημερώνοντας τους ότι  θα ανακόπτουν εντελώς την κυκλοφορία για τέσσερις ώρες τη μέρα, από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 19:00 μέχρι τις 21:00. Τις ώρες εκείνες η αστυνομία ρυθμίζει την κυκλοφορία στέλνοντας τους οδηγούς των οχημάτων από διάφορα οδικά παρακλάδια προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Η απόφαση για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, μέσω διεξόδων και συγκεκριμένων ωραρίων όπου οι δρόμοι θα είναι κλειστοί,  έγινε ύστερα από πανελλαδική συνεννόηση των αγροτικών μπλόκων.

Όλες αυτές τις μέρες που βρίσκονται στους δρόμους αυτοί οι άνθρωποι, εκφράζουν τις απόψεις τους, διεκδικούν τα δικαιώματα τους, υπερασπίζονται τα αιτήματα τους και προμηνύουν την μελλοντική κατάσταση τόσο της χώρας όσο  και του επαγγέλματός τους. Σήμερα, 24 Ιανουαρίου δηλώνουν «Δεν θέλουμε άλλα λόγια, θέλουμε πράξεις», «οδεύουμε προς την καταστροφή. Δεν πάει άλλο» Αγανακτισμένοι απλήρωτοι αγρότες από τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα γραμμάτια των γεωργικών μηχανημάτων τους,  γι’αυτό τα γυρίζουν πίσω στον τόπο από όπου τα αγόρασαν. Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στα λόγια δύο αγροτών που βρίσκονται καθημερινά στα μπλόκα της Χαλκηδόνας υπερασπιζόμενοι την πανελλήνια αγροτική κίνηση. 
Ο κ. Μυλωνάς Γεώργιος είναι ένας από εκείνους που συμμετέχουν στην δυναμική δράση των αγροτών, κόντρα στη φθορά που δημιουργούν τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά και όπως αναφέρει :«επιθυμεί έναν Πρωθυπουργό που να πρωτοτυπεί. Να τηρεί μετά την εκλογή του όσα είπε και έταξε προεκλογικά». Κάνει παράκληση για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αγροτών στον από κοινού αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων. Επιπλέον, ερωτώμενος τι περιμένει από την επικείμενη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό απάντησε ότι ευελπιστεί σε έναν ουσιαστικό και  αντιπροσωπευτικό διάλογο. Επίσης, επιθυμεί μια κοινή συνεννόηση και συνεργασία από όλα τα μπλόκα προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος τους. Ωστόσο, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους επισημαίνει :«Η εκτροπή κρέμεται από μια κλωστή,αν δεν αφαιρεθούν τα νομοσχέδια, δεν φεύγουμε». Παρ’όλα αυτά, παρατηρεί μια θετική στάση απέναντί τους, από τους οδηγούς στους οποίους παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, τους ζητάει συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπόκεινται και τους γνωστοποιεί ότι είναι θέμα επιβίωσης καλώντας τους όλους να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον νέο αγρότη Μπατζαρακίδη Ιωάννη, ετών 27, ο οποίος επέλεξε, μεταξύ άλλων, να γίνει γεωργός. Ο Γιάννης είναι νέος αγρότης με όνειρα και φιλοδοξίες, αντιμαχόμενος τα νέα μέτρα. Ο ίδιος δηλώνει : «Όλοι πρέπει να βρισκόμαστε στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα μας. Αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους αλλά και για τους υφιστάμενους αγρότες. Τα μέτρα που προωθούν αποτελούν την ταφόπλακα των νέων αγροτών, ενώ παράλληλα μας οδηγούν στο να φύγουμε από την χώρα μας. Ακόμη ευελπιστεί, ότι στη συνάντηση των αγροτών  με τον πρωθυπουργό για την συζήτηση των θεμάτων τους, θα πρυτανεύσει η λογική, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα υπάρξει μέλλον και οι οιωνοί θα είναι κακοί για όλους. Τέλος, προτρέπει τους πάντες να είναι αισιόδοξοι και απευθυνόμενος στους νέους αγρότες τους ζητάει να ΜΗΝ σκύψουν το κεφάλι, να ΜΗΝ εγκαταλείψουν το επάγγελμα του αγρότη και να ΜΗΝ υποχωρήσουν, γιατί χωρίς την αγροτική παραγωγή, η χώρα δεν μπορεί να σταθεί όρθια».

Ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται για να κατακτήσουν το όνειρο και να εξασφαλίσουν το μέλλον. Άλλωστε, ο λαός έχει το δικαίωμα να καταργήσει μια κυβέρνηση, όταν αυτή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις  για ελευθερία, παιδεία, υγεία, ζωή. Η δύναμη του όχλου έγκειται στην ένωση όλων των κοινωνικών ομάδων, χωρίς οικονομικές, κομματικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και χρωματικές διακρίσεις. Κόντρα στη φθορά, κόντρα στον αφανισμό. Γιατί τελικά, οι άνθρωποι και βουνά καταρρίπτουν όταν είναι ενωμένοι…

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις