Σε αλλαγές στο ασφαλιστικό  προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφαλισης ετοιμάζει το Υπ.Εργασίας  προκειμένου να πείσει τους αγρότες να φύγουν από τους δρόμους.

Η  κυβέρνηση προσανατολίζεται να διατηρήσει την αυτοτέλεια του ΟΓΑ  εντός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για ένα μεταβατικό στάδιο ενώ ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για το Ενιαίο ταμείο αυτοαπασχολουμένων ( ΕΤΑΑ).  Το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος  Κατρούγκαλος, αναφέροντας στη Βουλή ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία τριών Ταμείων αντί για ένα».

Ωστόσο  στην περίπτωση των αγροτών , η αυτοτέλεια και οι ελαφρύνσεις στις εισφορές θα συνοδευτούν από μειώσεις στις συντάξεις καθώς οι θεσμοί έχουν ζητήσει να συρρικνωθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το ταμείο που αγγίζει τα 3,2 δισ. ετησίως και επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό.

Τα σενάρια που εξετάζονται για την ελάφρυνση των αγροτών  προβλέπουν:

- Έκπτωση στις εισφορές για τους νέους αγρότες.

- Μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών η οποία μπορεί να εκτίνεται και σε 5- 6 χρόνια αντί για 3 που προβλέπει η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.  

- Δυνατότητα επιλογής  ασφαλιστικής κατηγορίας και σύνδεσή της με την εθνική σύνταξη.

Δηλαδή θα θεσπιστούν αντίστοιχη τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη: 12%, 14% και 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% αναμένεται να δικαιούνται 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

- Δυνατότητα ασφάλισης των μελών της οικογένειας με εργόσημο και όχι με βάσει το εισόδημα. 

- Να διαχωριστούν οι  κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τους ετεροεπαγγελματίες, με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

- Να συνδεθεί η ασφαλιστική ενημερότητα με την απορρόφηση των επιδοτήσεων καθώς το 35% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ δεν πληρώνει οφειλές .

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις