Εφαρμογή ζιζανιοκτονίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια

Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ανακοινώνει στους παραγωγούς της περιοχής μας τα παρακάτω:

Επειδή το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η εφαρμογή ζιζανιοκτονίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια , θα πρέπει οι καλλιεργητές να έχουν υπόψη τους τα εξής:
1. Να γίνεται επιλογή του κατάλληλου ζιζανιοκτόνου εγκεκριμένου για την καλλιέργεια που θα χρησιμοποιηθεί.
2. Να τηρούνται προσεκτικά οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος.
3. Να μη γίνεται ψεκασμός αν αναμένεται βροχή, ή φυσάει.
4. Το ψεκαστικό συγκρότημα να λειτουργεί με την προβλεπόμενη πίεση.
5. Αν το ζιζανιοκτόνο που θα επιλεγεί είναι τοξικό για τις μέλισσες, η εφαρμογή του να γίνεται σύμφωνα μα τα προβλεπόμενα στην έγκριση του σκευάσματος, π.χ. να μη γίνεται ψεκασμός όταν υπάρχουν μέλισσες ή κατά τη διάρκεια άνθησης των ζιζανίων
6. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπέλια ο ψεκασμός των ζιζανίων πρέπει να είναι κατευθυνόμενος αποφεύγοντας επαφή των σταγονιδίων με φύλλωμα, βλαστούς, παραφυάδες και μη επουλωμένες πληγές κλαδέματος.
7. Να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από υδάτινους αποδέκτες .
8. Να μην επιτρέπεται η βόσκηση των ψεκασμένων ζιζανίων ακόμα και όταν αυτά ξεραθούν.
9. Κατά την εφαρμογή να χρησιμοποιούνται απαραιτήτως γάντια, μάσκα και κατάλληλη ενδυμασία
10. Να τηρούν τις αποστάσεις και τις απαγορεύσεις που προβλέπει η νομοθεσία από κατοικίες , σχολεία και άλλους ευαίσθητους χώρους.

Συγκεκριμένα χρήση ζιζανιοκτόνων αλλά και όλων των φυτοφαρμάκων με ένδειξη ΧN εντός κατοικημένης περιοχής επιτρέπεται μόνο σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από κατοικίες και 80 μέτρων από σχολεία κ λ π.

Να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης ζιζανίων όπως, μηχανική μέθοδος ή άλλα καλλιεργητικά μέτρα όπου αυτό είναι δυνατό. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις