Έχουν αποτέλεσμα οι συμφωνίες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων;

Μπλεγμένες μέχρι το λαιμό φαίνεται να είναι διάφορες πολυεθνικές εταιρείες τσιγάρων στο παραεμπόριο, στην παραποίηση και στο λαθρεμπόριο τσιγάρων! Αυτό δείχνει έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ, αλλά και η αποδοχή των εταιρειών να καταβάλουν το συνολικό ποσό των 2,15 δισ. δολαρίων προκειμένου να αποσυρθούν οι νομικές διαδικασίες εναντίον τους για την απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη δασμών (αποτέλεσμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων)!
 
Για το θέμα θα υπάρξει συζήτηση στην Ευρωβουλή στις 25/2/2016. Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των συμφωνιών που έχει συνάψει η ΕΕ με τις τέσσερις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, προτού ανανεωθεί η συμφωνία με την Philip Morris International (PMI), η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2016. Θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή για την έκθεση που θα δημοσίευε τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το ποιος ωφελείται περισσότερο από αυτές τις συμφωνίες.


Οι τέσσερις εταιρείες συμφώνησαν να καταβάλουν στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της το συνολικό ποσό των 2,15 δισ. δολαρίων προκειμένου να αποσυρθούν οι νομικές διαδικασίες εναντίον τους για την απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη δασμών (αποτέλεσμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων). Συμφώνησαν επίσης να συμβάλουν ενεργά στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παραποίησης των προϊόντων καπνού.


Οι ευρωβουλευτές αναμένουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει την αξιολόγησή της για τα οφέλη και τις ελλείψεις των συμφωνιών προτού ανανεώσει τη δωδεκαετή συμφωνία με την Philip Morris International (PMI) η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2016. Ζητούν επίσης την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι συμφωνίες πράγματι συμβάλουν στη μείωση του λαθρεμπορίου των εν λόγω εμπορικών σημάτων.


Δεδομένου ότι το 90% των εσόδων από αυτές τις συμφωνίες πηγαίνει στα κράτη μέλη και μόνο το 10% πηγαίνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ υπό τη μορφή ιδίων πόρων, οι ευρωβουλευτές ζητούν να μάθουν πώς θα γίνει η κατανομή των μελλοντικών πληρωμών.


Ιστορικό


Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήψαν συμφωνίες με τις εξής καπνοβιομηχανίες: Philip Morris International (PMI) το 2004, Japan Tobacco το 2007, British American Tobacco (BAT) το 2010 και Imperial Tobacco το 2010. Οι τέσσερις αυτές εταιρίες συμφώνησαν να καταβάλουν στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της το συνολικό ποσό των 2,15 δισ. δολαρίων με αντάλλαγμα την απόσυρση των νομικών διαδικασιών εναντίον τους, αναφορικά με την απώλεια δασμών που προκλήθηκε από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων (η ΡΜΙ συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 1,25 δισ. δολαρίων σε διάστημα 12 ετών).

 

Οι καπνοβιομηχανίες δεσμεύθηκαν επίσης να διασφαλίσουν τη νόμιμη διακίνηση των προϊόντων τους, προμηθεύοντας την αγορά μόνο με τις ποσότητες που νομίμως τους ζητούνται, φροντίζοντας να πωλούν μόνο σε νόμιμους πελάτες και εφαρμόζοντας ένα σύστημα παρακολούθησης που βοηθά τις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίζουν τα τσιγάρα που διακινούνται παράνομα.

 

Το Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή ήδη από το 2006 να χρησιμοποιούν τις πληρωμές που κάνει η PMI για τη χρηματοδότηση της πρόληψης του λαθρεμπορίου και της παραποίησης τσιγάρων, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δεν προορίζονταν για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις