Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την τύχη της ΕΒΖ

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι αγρότες πρόκειται για ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα , ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα απο την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. (ΕΒΖ), καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+5,71% απέρριψε το επενδυτικό της πλάνο, μη εγκρίνοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές της ΕΒΖ ανήκουν κατά 82% στην Bad Bank ΑΤΕ, ενώ το δάνειο έχει περάσει στην Πειραιώς, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δυσχεραίνει τις εξελίξεις, όπως και η εποχική λειτουργία των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας, οι οποίες λειτουργούν 3-4 μήνες τον χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα 30 εκατ. ευρώ που έλαβε πέρυσι την άνοιξη η εταιρεία, τα 18 εκατ. ευρώ εξ αυτών διατέθηκαν για την εξυπηρέτηση του δανείου της επιχείρησης και τα υπόλοιπα για την πληρωμή των αγροτών, εργαζομένων και προμηθευτών.
Ο πρόεδρος της, ΕΒΖ Γιώργος Λάντζας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, τόνισε ότι «παρουσιάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ανέφεραν ότι είναι μεν ρεαλιστικό, ωστόσο μας επισήμαναν ότι δεν είναι τόσο καλό ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται η ΕΒΖ».
Πρόσθεσε δε, ότι «ζητούν τέτοια κερδοφορία, που σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕΒΖ, δεν μπορεί να την παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια».
Ωστόσο, σημείωσε, «τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού στις 30 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το οποίο, θα παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης».
Διευκρίνισε μάλιστα, ότι «το μόνο άσχημο σ΄ όλη αυτή τη διαδικασία είναι το ασφυκτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εμείς, η διοίκηση της ΕΒΖ, θα πρέπει να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».
Στο μεταξύ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης τόνισε ότι «η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές για αγορά των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, ανέτρεψε το αρχικό πλάνο και σήμερα εξετάζεται μεν η χρηματοδότηση της εταιρείας, αλλά με βάση το σενάριο να πουληθούν τα ακίνητα της εταιρείας και να παραμείνουν στην βιομηχανία μόνο αυτά σε Πλατύ, Ορεστιάδα και Σέρρες - και υπό τον όρο ότι θα αποπληρωθεί η οφειλή ύψους 50 εκατ. ευρώ της ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς, εντός της επόμενης δεκαετίας».
Όπως εξήγησε ο κ. Μπογιαννίδης «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, τότε θα υπάρξει χρηματοδότηση της εταιρείας» - 5,5 εκατ. ευρώ άμεσα και άλλα 6,5 εκατ. ευρώ στο μέλλον.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΜΠΕ, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το θέμα της ΕΒΖ, αλλά και να διερευνηθεί εάν υπάρχει άλλη πηγή χρηματοδότησης.
Άλλωστε, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επανέρχεται το ενδιαφέρον βραζιλιάνικου ομίλου για συνεργασία με την ΕΒΖ - κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στη βόρεια Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις