ΟΦΑΕ:η αύξηση στον  ΕΦΚ πετρελαίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες

Την εξής επιστολή έστειλε η ΟΦΑΕ στους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης (diesel), εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τις καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο οδικών μεταφορών:

Με αφορμή τις πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με πιθανή εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης με αυτόν της βενζίνης που εξετάζει η Ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βρει τα απαιτούμενα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2018, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας όχι μόνο για τη βέβαιη αποτυχία ενός τέτοιου εισπρακτικού μέτρου, αλλά κυρίως για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει στους Έλληνες αυτοκινητιστές.

Έπειτα από τις απανωτές βολές που δέχεται ο κλάδος μας τα τελευταία έξι χρόνια από τον αποτυχημένο τρόπο απελευθέρωσης του επαγγέλματος και έπειτα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την χαριστική βολή για τις ελληνικές οδικές μεταφορές κι ένα επιπλέον κίνητρο προς τις ελληνικές μεταφορικές εταιρίες για μετεγκατάστασή τους στις γειτονικές χώρες με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας σε μια τέτοια αλλαγή καθώς επίσης εφιστούμε την προσοχή σας στις δραματικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην ελληνική οικονομία συνολικά. Τέτοιου είδους εισπρακτικά μέτρα, έχουν αποδειχθεί πως μειώνουν την κατανάλωση και δεν αυξάνουν τις εισπράξεις των δημοσίων ταμείων!

Θα ήταν προτιμότερο να στρέφετε την προσοχή σας και να επικεντρώνετε τις προσπάθειές σας στην υιοθέτηση μέτρων τα οποία όχι μόνο θα επιφέρουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία της χώρας, αλλά παράλληλα θα ενισχύσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παραμείνουν ενεργές. Κάτι τέτοιο θα ήταν και η αποτελεσματικότερη οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας μας για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς που μαστίζει εδώ και χρόνια τον κλάδο μας. Με επαρκείς και οργανωμένους ελέγχους και την αποτελεσματική επιβολή και είσπραξη προστίμων από αλλοδαπά φορτηγά, που μέχρι σήμερα παρανομούν ανενόχλητα στη χώρα μας, θα είχαμε και την άμεση εισροή εσόδων στη χώρα μας αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών φορτηγών έναντι των αλλοδαπών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις