Κωλυσιεργία του ΥΠΑΑΤ στις εξαγωγές ανθοκομικών προϊόντων

Οι ανθοκόμοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με την κωλυσιεργία  των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε θέματα εξαγωγής ανθοκομικών προϊόντων προς 3η χώρα με αποτέλεσμα τα προϊόντα να είτε να φθείρονται είτε να καταστρέφονται με αποτέλεσμα να χάνουν και τον πελάτη. 

Ο ΕΣΕΦΥ είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον European Nurserystock Association και τον International Association of Horticulture Producers και οφείλει το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠΕΞ να το καλεί σαν εταίρο σε διαβουλέυσεις για τέτοια θέματα.

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΕΦΥ,Νίκος Θυμάκης, στα μέλη του προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθώς και για την εύρεση τρόπων για την επίλυση του:

Αγαπητά μέλη,


εύχομαι όλοι να είστε καλά και αυτή η άνοιξη να έχει πάει καλύτερα από προηγούμενες. Η εικόνα της αγοράς εμένα μου δείχνει αλλοπρόσαλλη , η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες με αυτά που γίνονται. Φαίνεται όμως ότι καποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες δίνουν τη δυνατότητα για έργα στην Ελλάδα και  το ελληνικό φυτό μπορεί να "κυκλοφορήσει" εντός των τειχών λίγο καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Σαφώς, για να συμβεί αυτό, πρέπει και εμείς από την πλευρά μας να έχουμε το νου μας στην δική μας παραγωγή (όλων συνεργατικά εννοώ) και στο περιορισμό έως την δυνητική "εξαφάνιση" της εισαγωγής, ειδικά σε είδη που έχουμε πλεονεκτήματα (ενδημικότητα, ποσότητα, απαλλαγή από εχθρούς καραντίνας που έχουν οι ανταγωνιστές, τιμή κλπ) . Αν δεν προχωρήσουμε σε αυτό το ύφος συνέργειας, δεν υπάρχει πια "παιχνίδι" και σας  το λέω σαν άνθρωπος που παρακολουθεί τι γίνεται στα ιδιωτικά έργα και πόσο οι ξένοι επηρεάζουν καταστάσεις εκμεταλευόμενοι δικές μας αδυναμίες και θα τολμούσα να πω και αφέλεια.


Ο λόγος που σας γραφω είναι ένα τηλεφώνημα που δέχτηκα χθες από 2 μέλη μας (και είναι το 4ο περιστατικό τους 3 τελευταίους μήνες) για "κωλυσιεργία" στην διαδικασία εξαγωγής με αποτέλεσμα τη φθορά προϊόντων και τον κίνδυνο απώλειας του πελάτη. Από την εμπειρία μου ως τώρα , μαζί σας, νομίζω ότι αυτό είναι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που έχουμε να συζητήσουμε με οποιαδήποτε -ανύπαρκτη , αλλά που πρέπει να την αναγκάσουμε να γίνει υπαρκτή- δημόσια αρχή, υπουργό κλπ. Με την άδειά σας, θα συνεργήσω με το ΔΣ και θα γίνει επιστολή τόσο στο ΥΠΑΑΤ όσο και στο ΥΠΕΞ που πρόσφατα είχα άτυπες συναντήσεις , για το θέμα και θα δώσω δημοσιότητα. Αν κάποιος έχει αντίρρηση , ας το πει τώρα. 


Δε χρειάζεται να πω ότι αν δεν έχουμε αυτό το όργανο, ούτε αυτό δε θα μπορούμε να κάνουμε. Πόσο μάλλον για την ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια όργανα , που με ελάχιστο κόστος συμμετέχουμε. Γινεται χαμός με την Xyllela στην Ίταλια και Ισπανία , οι ανταγωνιστές μας έχουν πρόβλημα κι ευτυχώς το παρακολουθούμε-το εκμεταλλευόμαστε όμως ή κανουμε άλλες επιλογές; Για αυτο παρακαλώ ΑΜΕΣΑ μετά το ΔΣ της 24ης Μαϊου, να υπολογίσετε εκλογές μέσα ΙΟΥΝΙΟΥ .


Δεν είναι εύκολος ο δρόμος και το ξέραμε.


Ευχαριστώ πολύ.


ΝΙΚΟΣ ΘΥΜΑΚΗΣ

Επιτ. Προεδρος ΕΣΕΦΥ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις