Οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία

Όλοι ή σχεδόν όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, σε μια χώρα που μέσα σε έξι χρόνια έχει απολέσει πάνω από το 25,0% του εισοδήματός της δεν μπορεί να γίνει με νέα δημοσιονομικά μέτρα.Eπίσης ότι οι δημοσιονομικές μας δυσκολίες είναι συνέπειες της δραματικής μείωσης του ΑΕΠ και ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ , είναι η προϋπόθεση για να αρχίζει να εμφανίζεται η εμπιστοσύνη για την οποία όλοι ομιλούν. Και όχι το αντίθετο. 

Ο άνθρωπος δε διαθέτει πλέον άλλα σημεία αναφοράς πέρα από τις προσωπικές του αντιλήψεις, την εμπειρία και τις ερμηνείες του. Και από τη στιγμή που τα πάντα μπορούν να σημαίνουν τα πάντα, δε σημαίνουν τίποτε, επειδή έχουν χάσει την καθολική τους ισχύ.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας, δυστυχώς, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελλείμματος στο αγροτικό ισοζύγιο. Μιλάμε για εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων σε κρέας και τυροκομικά προϊόντα. Εδώ συνεχώς αναφέρεται ότι στηρίζετε την κτηνοτροφία, αλλά δεν πήρατε μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό, που δυστυχώς εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ίδρυσης του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας Οζώδους Δερματίτιδας, νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στο Χαλκερό Καβάλας. Και ενώ ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος με δελτία τύπου και επιστολές επισημαίνει τον κίνδυνο για την κτηνοτροφική παραγωγή, προτείνει τρόπους πρόληψης, προσφέρει την βοήθειά του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κωφεύει.

Η παρέμβαση του Υπουργείου εξαντλήθηκε στην δημιουργία ενός ακόμα φορέα, του οποίου τα καθήκοντα προφανώς και συμπίπτουν με τις υπάρχουσες αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν πήρατε μέτρα και ψεκασμούς και έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα σε περιοχές που έχουν πληγεί και η παραγωγή βοείου κρέατος, γαλακτοκομικών και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών είναι ελλειμματική και πραγματοποιούνται σημαντικές εισαγωγές.

Πως θα έρθει η "Ισορροπία της Αγοράς” ,  όταν περιορίζεται: στην καταπολέμηση των πλεονασμάτων και στον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η παράγωγη δεν είναι λογιστική.

Οι δυνάμεις αυτές υποβαθμίζουν τους άλλους στόχους όπως:

  • την αύξηση της παραγωγής.
  • την προστασία του αγροτικού εισοδήματος 
  • ή την συγκρότηση των τιμών για τον καταναλωτή.

Αθρόες εισαγωγές σφαγμένου κρέατος, που έρχεται είτε με απ' ευθείας συμφωνίες συνήθως μέσω αλυσίδων σούπερ μάρκετ είτε με εμπόρους εισαγωγείς κρέατος απ' όπου αγοράζουν τα κρεοπωλεία.

Η αλήθεια των αριθμών είναι πάντα αδιάσειστη

Το 75%-80% του εισαγόμενου κρέατος εκτιμάται πως προέρχεται από Γαλλία και μόλις 5-10% από Γερμανία, Ιταλία, ακόμη και Πολωνία ή Βραζιλία, Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία.

Η χώρα μας σήμερα εισάγει ακόμη και πρόβειο κρέας, ενώ κατείχε από τις πρώτες θέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Μόνο το ελληνικό κατσικάκι παραμένει σταθερή αξία, αφού καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες κατά 98,25%-100%.

Το 70%-80% του βόειου κρέατος που κυκλοφορεί στα ελληνικά κρεοπωλεία προέρχεται από τη Γαλλία και λιγότερο από άλλες χώρες: Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο κ.α. Κρέας αγοράζει η Ελλάδα κι από τους Βαλκάνιους γείτονες, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνήθως προτιμούν να κάνουν οι ίδιες εισαγωγές κρεάτων απ' ευθείας από χώρες της Ευρώπης ή από τρίτες χώρες.

Περισσότεροι από 39.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015.

Κάποιες γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να προμηθεύονται εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα στα 20 με 23 λεπτά το λίτρο και νωπό στα 28 με 30 λεπτά, όταν το εγχώριο το αγοράζουν 39 με 42 λεπτά το λίτρο»,

Έχουμε 3.400 αγελαδοτρόφους. Εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ο κλάδος παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης του γάλακτος μαζί με την εφοδιαστική αλυσίδα. Εννοώ γεωργικά εφόδια που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του γάλακτος.

Τα τελευταία 4 χρόνια η εθνική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 25% και από τις 800.000 τόνους έχουμε κατέβει στις 600.000 τόνους αγελαδινό γάλα το χρόνο. Ενώ πριν από 4 χρόνια ήμασταν 6.500 παραγωγοί, σήμερα είμαστε 3.400.

Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια ( μείωση  κατά 92.000 τόνους σε  διάστημα  δύο ετών)

Αύξηση του  ήδη υψηλού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Πως μιλάμε για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της αιγοπροβατοτροφίας, από τη στιγμή που η  κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, έχουν προβεί στο κλείσιμο σχεδόν όλων των μονάδων με την φορολογία των αγροτεμαχίων  των βοσκοτόπων και των στάβλων που θα αποτελέσει δίχως αμφιβολία, τη, χαριστική βολή για την εξόντωση της κτηνοτροφίας και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές όχι μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά για την ίδια τη χώρα. Νομίζω ότι αυτά είναι ενδεικτικά. Μπορείτε να καταλάβετε πού πηγαίνουμε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις