«Μπορούμε στη Λαϊκή»

«Μπορούμε στη Λαϊκή»: το νέο πρόγραμμα του Μπορούμε στην καθημερινή προσπάθεια για μείωση της σπατάλης του φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα

Το Μπορούμε, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και της καταπολέμησης του υποσιτισμού στην Ελλάδα, εκκίνησε πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα , το «Μπορούμε στη Λαϊκή», σε συνεργασία με τις λαϊκές αγορές της Αττικής.

Δεκάδες λαϊκές αγορές πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα, και τα φρούτα και λαχανικά τα οποία οι πωλητές και παραγωγοί -δυστυχώς- δεν καταφέρνουν να πουλήσουν, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Ενδεικτικό αυτού είναι πως κατά τη διάρκεια των πιλοτικών δράσεων του προγράμματος σε τρεις μόνο λαϊκές, αγορές έχουν συγκεντρωθεί από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 8 τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ έχουν υποστηριχθεί επισιτιστικά 5 κοινωφελείς φορείς στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» δημιουργήθηκε με στόχο τη συλλογή των φρούτων και λαχανικών που παραμένουν αδιάθετα στους πάγκους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών των λαϊκών αγορών, με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό από εθελοντές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και ενημερωθεί ειδικά για το πρόγραμμα αυτό.

Τα προϊόντα που συγκεντρώνονται, παραλαμβάνονται άμεσα και επί τόπου από τον πιο κατάλληλο τοπικό κοινωφελή φορέα με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, και κυρίως την προσφορά διατροφικής στήριξης σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, με τρόπο ελεγχόμενο, και με σεβασμό προς την αξιοπρέπειά τους.

Σύμφωνα με τον Χάρη Αδρακτά, υπεύθυνο του προγράμματος, «[…] μέσω του προγράμματος προσφέρονται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία πολύ συχνά λείπουν από τα γεύματα που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι στα συσσίτια ή τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, πάντα με τρόπο που σέβεται την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας σε ανάγκη».

Με το «Μπορούμε στη Λαϊκή» μπορεί ο καθένας, διαθέτοντας μόλις μία ώρα την εβδομάδα, να συμβάλλει ουσιαστικά στην διάσωση και προσφορά των τροφίμων που περισσεύουν από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς του.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις