Μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των αγροτών μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο

 

Τη Ρόδο επισκέφθηκε σήμερα, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στη νησί η πρόσφατη πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Μετά τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές και τη συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ίδιων των αγροτών και των φορέων τους, ο κ. Αποστόλου δήλωσε τα εξής:

«Πρόκειται για μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή, καθώς η φωτιά κατέκαψε περί τα 17.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Όσον αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες, επλήγησαν κυρίως κηπευτικά, σιτηρά και ελαιόδενδρα. Υπάρχουν ακόμα ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε μαζί μας και άρχισε ήδη την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών. Με την ολοκλήρωση της πρώτης εκτίμησης θα αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ για τον απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα αρχίζει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για τις ζημιές που θα καλυφθούν μέσω κρατικών ενισχύσεων και de minimis.  

Αυτό επίσης που άμεσα θα μας απασχολήσει είναι ο τρόπος κάλυψης των δαπανών για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου άρδευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η άρδευση των κηπευτικών που γλίτωσαν από τη φωτιά.

Η κυβέρνηση βρέθηκε έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου και κοντά στους πολίτες που υπέστησαν τις συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις