Παρέμβαση της ΠΔΕ για την καθυστέρηση εκτιμήσεων ζημιών σε φυτική παραγωγή από εκτιμητές ΕΛΓΑ

Παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ για την καθυστέρηση εκτιμήσεων ζημιών σε φυτική παραγωγή των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας από εκτιμητές ΕΛΓΑ έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ Ευάγγελο Αποστόλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ σημειώνει πως κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και συγκεκριμένα κατά τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο συνέβησαν σημαντικές ζημιές από έντονες χαλαζοπτώσεις σε οπωροκηπευτικά και ιδιαίτερα σε πρώιμες καλλιέργειες καρπουζιού και λοιπών κηπευτικών.

Ιδιαιτέρως, όπως τονίζεται υπήρξαν άκαιρες και μεγάλες βροχοπτώσεις στις 26 Ιουνίου στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, οι οποίες έπληξαν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καρπουζιού, πεπονιού, τομάτας και λοιπών οπωροκηπευτικών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές λόγω της υπερβολικής υγρασίας σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες (αποπληξία φυτών και ποιοτική υποβάθμιση καρπών).

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, ως όφειλαν, προέβησαν και θα προβούν εκ νέου σε αναγγελίες και δηλώσεις των ζημιών που υπέστησαν προς τον ΕΛΓΑ έγκαιρα, πλην όμως οι εκτιμητές Γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ έως τώρα, δεν έχουν προβεί σε επίσκεψη των πληγεισών καλλιεργειών, ούτε έχουν γίνει εκτιμήσεις των ζημιών.

Ο κ. Μπράμος υπενθυμίζει πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται σε αποχή λόγω των δυσκολιών στις δαπάνες μετακινήσεών τους, με αποτέλεσμα η πάροδος σημαντικού χρονικού διαστήματος από τις καταστροφές, να καταστά αδύνατη την εκτίμηση και την αντικειμενική διαπίστωση των ζημιών.

«Παρακαλούμε έγκαιρα να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των εκτιμήσεων εκ μέρους σας, γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Δημιουργείται μείζον ζήτημα, καθώς οι αγρότες, ενώ έχουν καταβάλει έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διαπιστώνουν ότι ο ασφαλιστικός τους φορέας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και δεν επιτελεί τον καταστατικό του σκοπό» επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώ θέτει και τον προβληματισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αφενός μεν ισχύει από το 2011, αφετέρου δε, δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας και προς τούτο απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και την επικαιροποίησή του. 

Και κλείνει την επιστολή του ο Π. Μπράμος τονίζοντας πως «λαμβανομένης υπόψη της παρούσης κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας στην έξοδο από την οποία δύναται να συμβάλει η αγροτική οικονομία μέσα από τη στήριξη και την ενίσχυσή της, ευελπιστούμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι πάντοτε στη διάθεση του Οργανισμού ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά κατά τη διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων και των εκτιμήσεων».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις