Πραξικόπημα στην Τουρκία

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στο πεντάγωνο ο Α/ΓΕΕΘΑ
Στο μεταξύ, στο πεντάγωνο μετέβη αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για κινητικότητα στν Τουρκία, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όπου συσκέπτεται με τους επιτελείς του και ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις.
Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο.
Ο κ. Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς με τους οποίους συζητάει το θέμα.

Σύμφωνα με πληρογφορίες, σε αυτή τη φάση γίνεται αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί.
«Απόπειρα πραξικοπήματος από κάποια τμήματα του στρατού που δεν θα περάσει», κατήγγειλε λίγο πριν τις 11 το βράδυ σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην τηλεόραση ο Tούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Λίγη ώρα αργότερα ο τουρκικός στρατός με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «κατέλαβε την εξουσία» και πως «όλες οι διεθνείς σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν κανονικά και προτεραιότητα είναι η διατήρηση της τάξης».
Το χρονικό του χάους στην Τουρκία
Αρχικά έκλεισαν μετά τις δέκα το βράδυ οι γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Άγκυρα πετούν μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.


«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κληθεί να κάνουν απαραίτητο ότι χρειάζεται για να το σταματήσουν», είπε επίσης ο τούρκος πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα οι τηλεπικοινωνίες είναι δύσκολες, έχει αρχίσει να χάνεται το σήμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ τανκς έκαναν την εμφάνισή τους σε κεντρικούς δρόμους αλλά και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης “Ατατούρκ”.


Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούγονται και πυροβολισμοί στην Τουρκική πρωτεύουσα και στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας κλείνοντας δρόμους.
Εκτεταμένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού.


Παράλληλα λίγο μετά τις 11.20 το βράδυ ώρα Ελλάδας και Κύπρου έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στα social media στην Τουρκία όπως αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων.
Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας και Κύπρου ο τουρκικός στράτος έκλεισε δύο από τις γέφυρες του Βοσπόρου ενώ στην Άγκυρα ακούστηκαν πυροβολισμοί την ώρα που πραγματοποιούσαν χαμήλες υπερπτήσεις μαχητικά F-16.

Σχεδόν 45 λεπτά αργότερα, κι ενώ οι φήμες περί πραξικοπήματος από τον στρατό «οργίαζαν», ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαίωσε ότι «τμήμα του στρατού αποπειράθηκε να καταλάβει την εξουσία». Τόνισε όμως πως «η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει τη δημοκρατία και θα φύγει μόνο με εντολή του λαού».


 Στις 11.30 το βράδυ, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία και επιθυμεί την διατήρηση των διεθνών σχέσεων και την τήρηση της τάξης.      
 Εκατοντάδες πολίτες δείχνουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα Ερντογάν να βγουν στους δρόμους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις