Επιστολή σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην Ηλεία

 

Κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν την βοήθεια του ΕΛΓΑ αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην πραγματική αποτύπωση των καταστροφών αλλά και στην αποζημίωση των παραγωγών έστειλαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τραγανού, ο Αγροτικός Σύλλογος Τραγανού, ο Σύλλογος Πατατοπαραγωγών του νομού καθώς και οι δήμοι Πηνειού και Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει:

ΠΡΟΣ
1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
2. Οργάνωση Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)

Αξιότιμοι Κύριοι,
Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται σε αναμονή των επικείμενων ελέγχων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί ήδη. Σας εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας και την αγανάκτηση καθώς και την αγωνιά μας για την εξέλιξη των ελέγχων καθώς παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την αδυναμία των υπηρεσιών του Ε.Λ.Γ.Α. να ανταποκριθούν στα αιτήματα των αγροτών μας που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατή σαν στην περιοχή μας , για να εκτιμήσει το ποσοστό ζημιάς έγκαιρα παρόλο που τα αίτια των καταστροφών που συνέβησαν έχουν αναγγελθεί και επιβεβαιωθεί.
Κατά την διάρκειας της Άνοιξης η περιοχή επλήγει από έντονες χαλαζοπτώσεις που επέφεραν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες. Η αγωνιά των παραγωγών για την εξέλιξη των εκτιμήσεων επιβεβαιώθηκε .Οι δικαιολογημένες από την πλευρά απεργίες των Γεωπόνων εκτιμητών του Οργανισμού όπου είμαστε δίπλα τους στα δίκαια αιτήματα τους είχαν ως αποτέλεσμα την μη εκτίμηση των καταστροφών. Το δεύτερο πλήγμα για την περιοχή σε συνεχεία των χαλαζοπτώσεων ήταν η ασυνήθιστη για την εποχή μεγάλη βροχόπτωση στις 25-06-2016 χωρίς όμως ακόμη οι αρμόδιοι να έχουν αναλάβει την εκτίμηση αυτών των καταστροφών που μετρούν μεγάλης έκτασης καθώς και αξίας. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες τόσο στα κηπευτικά, καρπούζια, πεπόνια, καθώς βιομηχανική τομάτα που εάν δεν αποζημιωθούν θα εκμηδενιστεί το εισόδημα των παραγωγών που έχουν πληγεί για την φετινή χρονιά.

Ο χρόνος περνά , και σε λίγο οι Ανοιξιάτικες καλλιέργειες θα γίνουν επίσπορες φθινοπωρινές, μεγάλες εκτάσεις καρπουζιών και πεπονιών θα φυτευτούν Φθινοπωρινή πατάτα, και η βιομηχανική τομάτα αρχίζει να συγκομίζεται. Από την μεριά του το ΕΛΓΑ Πάτρας υποστηρίζει ότι η διαδικασία δεν προχωρά γρήγορα λόγω έλλειψης προσωπικού. Τι θα ελέγχουν όμως σε λίγο στα χωράφια οι εκτιμητές και με ποιά τεκμήρια θα συντάξουν πορίσματα ζημιών εάν χαθεί και άλλος χρόνος;

Μέσα σε αυτήν την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί από την καθυστέρηση των ελέγχων θα θέλαμε να αναφέρουμε δημόσια πόσο σημαντική είναι η βοήθεια των προϊσταμένων και του γραφείου Ε.Λ.Γ.Α. Πάτρας και συγκεκριμένα των κυρίου Κεχαγιά -και κυρίας Πανταζοπούλου ,καθώς και του υπόλοιπου προσωπικού, και να αναδείξουμε το έργο τους όπου κάτω από αντίξοες συνθήκες, με έλλειψη μέσων και εποχιακού προσωπικού, δίνουν τιτάνιο αγώνα ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας τεράστιας γεωργικής περιοχής ίσως της δυναμικής και πρώιμης με εξαγωγικούς προσανατολισμούς σε όλη την Ελλάδα. Κάθε ζημιά ελέγχεται και βεβαιώνεται το αίτιον της άμεσα. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να αναφερθούμε στον σπουδαίο ρόλο της Κυρίας Πανταζοπούλου στον τομέα αυτόν αφοί κάθε φορά υπερβάλλει εαυτόν ώστε να καταφέρει να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις και να εκτιμήσει την ζημιά άμεσα και έγκαιρα . Όλες οι πληγείσες περιοχές παρακολουθούνται συστηματικά για την εξέλιξη της για να υπάρχει μια εμπεριστατωμένη άποψη το τι έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση, και πως καταλήγει στην συγκομιδή.

Όμως οι προσπάθειες των παραπάνω δεν αρκούν γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής. Οι ζημιές πρέπει να εξεταστούν κάθε μια ξεχωριστά .Όσο το εποχιακό προσωπικό δεν υπάρχει, τα πορίσματα της εκτίμησης της ζημιάς δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν με ότι αυτό συνεπάγεται. Στο σημείο αυτό ας αναλογιστούμε τις κούφιες υποσχέσεις των αρμόδιων παραγόντων με την υιοθέτηση του νέου κανονισμού που αύξησε υπέρμετρα τις ασφαλιστικές εισφορές που έταζαν «διάφορα» για να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους. Τώρα εάν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές με άμεση πολιτική παρέμβαση στον ρυθμό ελέγχου των ζημιωθέντων αγροτεμαχίων είναι πιθανόν οι αναγγελίες αυτές να μην τεκμηριωθούν.

Αξιότιμοι Κύριοι: Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι δίκαιες αποζημιώσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας. Καλλιεργήσαμε, καταθέσαμε τις δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε., πληρώσαμε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που για μερικές καλλιέργειες αποτελούν τον μεγαλύτερο συντελεστή κόστους παραγωγής. Οφείλετε να μεριμνήσετε άμεσα για την άρση όλων των εμποδίων που καθυστερούν την διαδικασία. Ο αγροτικός κόσμος που ταλανίζεται από τόσα προβλήματα και μαστίζεται από κάθε είδους εισφορές και φορολογίες θα πρέπει να ανακουφιστεί με κάθε μέσον για να συνεχίσει την παραγωγική διαδικασία. Σας θέτουμε προ των ευθυνών σας απέναντι στον αγροτικό κόσμο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις