Δειγµατοληψίες εγκεφάλων νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων

Υπενθυµίζουµε στους Βοοτρόφους και στους Αιγοπροβατοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας ότι στο νοµό µας εφαρµόζονται :

α)Πρόγραµµα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (Απόφαση 273/10962 ΦΕΚ 375 Β’ 18-02-2016)και

β)Πρόγραµµα Επιτήρη- σης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα µικρά µηρυκαστικά (Απόφαση 274/10968 ΦΕΚ 376 Β’ 18-02-2016).

Η συµµετοχή όλων των βοοτροφικών και των αιγοπροβατοτροφικών εκµεταλλεύσεων στα παραπάνω προγράµµατα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Στα προγράµµατα, µεταξύ των άλλων, προβλέπεται η εξέταση εγκεφαλικού ιστού νεκρών ζώων (βοοειδών και αιγοπροβάτων) από όλες τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις και ως εκ τούτου η συνεργασία των κτηνοτρόφων για την εξασφάλιση των απαιτούµενων δειγµάτων είναι απαραίτητη.

Ειδικότερα :

Α) Βοοτροφικές Εκµεταλλεύσεις

Κάθε βοοτρόφος στην εκτροφή του οποίου ανευρίσκεται νεκρό βοοειδές, ανε- ξάρτητα από την αιτία θανάτου, πρέπει, σύµφωνα µε το πρόγραµµα, να καταχωρήσει το θάνατο του βοοειδούς στο Μητρώο Εκµετάλλευσης του και να τον δηλώσει στην υπηρεσία. Όταν το βοοειδές είναι ηλικίας µεγαλύτερης των 48 µηνών(δηλαδή άνω των 4 ετών), πρέπει να προσκοµίσει την κεφαλή στο κτηνιατρείο για δειγµατοληψία νευρικού ιστού. Η αποκοπή της κεφαλής γίνεται µε τοµή στην ατλαντοϊνιακή άρθρωση (τοµή µεταξύ κρανίου και πρώτου σπονδύλου).Το κεφάλι του νεκρού βοοειδούς πρέπει να προσκοµιστεί το αργότερο σε 48 ώρες από τον θάνατο και µέχρι την παράδοση του να διατηρείται σε δροσερό µέρος (κατά προτίµηση ψυ- γείο) µέσα σε ανθεκτική πλαστική σακούλα ώστε να αποτρέπονται οι διαρροές, η ρύπανση και η µυίαση (σκουλήκιασµα) Για κάθε εξέταση δείγµατος νευρικού ιστού βοοειδούς, ο βοοτρόφος επιχορηγείται µε το ποσό των 120 €.

Β) Αιγοπροβατοτροφικές Εκµεταλλεύσεις

Κάθε αιγοπροβατοτρόφος στην εκτροφή του οποίου ανευρίσκεται νεκρό ζώο (κριός, προβατίνα, τράγος ή γίδα), ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου, πρέπει, σύµ- φωνα µε το πρόγραµµα, να καταχωρήσει το θάνατο του ζώου στο Μητρώο Εκµετάλλευσης του, και να τον δηλώσει στην υπηρεσία. Όταν το νεκρό αιγοπρόβατο είναι η- λικίας µεγαλύτερης των 18 µηνών(δηλαδή άνω 1,5 έτους), ο κτηνοτρόφος πρέπει να προσκοµίσει την κεφαλή του στο κτηνιατρείο για δειγµατοληψία νευρικού ιστού. Η αποκοπή της κεφαλής γίνεται µε τοµή στην ατλαντοϊνιακή άρθρωση (τοµή µεταξύ κρανίου και πρώτου σπονδύλου). Το κεφάλι του νεκρού αιγοπροβάτου πρέπει να προσκοµιστεί το αργότερο σε 48 ώρες από τον θάνατο και µέχρι την παράδοση του να διατηρείται σε δροσερό µέρος (κατά προτίµηση ψυγείο) µέσα σε ανθεκτική πλαστική σακούλα ώστε να αποτρέπονται οι διαρροές, η ρύπανση και η µυίαση (σκουλήκιασµα). Από κάθε εκτροφή αιγοπροβάτων πρέπει να προσκοµίζεται ετησίως ένα τουλάχιστον κεφάλι νεκρού αιγοπροβάτου Για κάθε εξέταση δείγµατος νευρικού ιστού αιγοπροβάτου ο κτηνοτρόφος επι- χορηγείται µε το ποσό των 30 €.

Για την διενέργεια της δειγµατοληψίας εγκεφάλων τόσο των βοοειδών όσο και των αιγοπροβάτων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ζώο να είναι σηµασµένο (να φέρει ενώτια) και να είναι εγγεγραµµένο στο µητρώο της εκµετάλλευσης.

Στους µη συµµορφούµενους µε τις παραπάνω υποχρεώσεις δεν καταβάλλο- νται αποζηµιώσεις ή ενισχύσεις και επιπλέον επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο Νόµο 4235/2014(ΦΕΚ Α’ 32/2014). Η υπηρεσία είναι στη διάθεσή των κτηνοτρόφων για παροχή κάθε σχετικής πληροφορίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις