Από τις 15/9 η διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ


Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του taxinet για την διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 και περιμένουν την σχετική εφαρμογή προκειμένου να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται και όχι περισσότερο από αυτόν. Βοηθητικοί χώροι και απόσταση αγροτεμαχίων από την θάλασσα, τα κυριώτερα λάθη των φορολογουμένων.

Για τη διόρθωση των λαθών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 στο έτος 2016 (για τα υπόλοιπα έτη η εφαρμογή διορθώσεων είναι ανοικτή) και να την οριστικοποιήσουν. Στην περίπτωση που από την διόρθωση των λαθών ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε με το τελευταίο εκκαθαριστικό αυξάνεται ή μειώνεται έως και 300 ευρώ η νέα εκκαθάριση του φόρου γίνεται άμεσα. Ο φορολογούμενος θα πρέπει, ωστόσο, να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει ένα έγγραφο στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού και το όνομά σε αυτόν τον λογαριασμό (αρκεί και μια φωτοτυπία του βιβλιαρίου καταθέσεων).

 

Στη συνέχεια η εφορία εντός, συνήθως, 15 ημερών προχωρά στην κατάθεση του ποσού του επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν αυτός έχει ήδη εξοφληθεί. Στην περίπτωση που η μείωση του ΕΝΦΙΑ γίνεται πριν εξοφληθούν οι δόσεις του φόρου, το ποσό της μείωσης αφαιρείται από τις επόμενες δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί.

 

Στις περιπτώσεις που ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ μειώνεται μετά τη διόρθωση των λαθών πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τις αλλαγές (π.χ. συμβόλαια, αποδοχή κληρονομιάς). Εφόσον από τον έλεγχο πιστοποιηθεί η ορθότητα των αλλαγών τότε δίνεται ηλεκτρονικά από την εφορία το πράσινο φως για την νέα εκκαθάριση του φόρου.

 

Να σημειωθεί ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 γίνεται έως το τέλος Νοεμβρίου με μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης Ε9 είναι 100 ευρώ και έτσι έως το τέλος Νοεμβρίου χρεώνονται 50 ευρώ.

 

Τα κυριότερα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη συμπλήρωση του Ε9 τα οποία φουσκώνουν τον οφειλόμενο φόρο είναι:

- λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα
- δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος
- λάθη στην επιφάνεια, την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και τον όροφο είναι πολύ συνηθισμένα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

- δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

- δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις