Βροχή και χαλάζι κατέστρεψαν αγροτικές καλλιέργειες

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, δρόμους και σε καλλιέργειες προκάλεσαν η βροχόπτωση και το χαλάζι σε όλη την Ελλάδα.

Σε απόγνωση βρίσκονται  οι Τρικαλινοί και κυρίως οι κάτοικοι του Βαλομανδρίου αλλά και του Παραποτάμου του Δήμου Πύλης. Οι πληγέντες κάτοικοι από νωρίς το πρωί προσπαθούν να απομακρύνουν το νερό και τη λάσπη από τα σπίτια τους, ενώ ανάλογες μεγάλες είναι οι ζημιές και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής καταστράφηκαν και οι αγρότες είναι σε απόγνωση. 
Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε πέντε χωριά του Δήμου Τρικκαίων από τις έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ώρες. Η Φωτάδα κυρίως, αλλά και το Καλονέρι, το Γενέσι, το Ρίζωμα και ο Πλάτανος, βίωσαν τα αποτελέσματα της απίστευτα μεγάλης ποσότητας νερού που έφτασε μέσω των ποταμών στα χωριά ενώ πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα χωραφιών.

Σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης ανέρχονται οι ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων.Οι ζημιές υπολογίζονται σε περισσότερα από 8.500 στρέμματα ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται.Μεγάλες καταστροφές έχει υποστεί η βιομηχανική ντομάτα (4.000 στρέμματα), αφού το μέγεθος της ζημιάς του προϊόντος που είναι στα χωράφια αγγίζει το 100%.Επιπλέον, ζημιές άνω του 50% παρατηρούνται στα καπνά (2.000 στρέμματα) αλλά και σε καλλιέργειες πιπεριάς(2.500 στρέμματα). Το ακριβές μέγεθος θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Τεράστιες καταστροφές επίσης έχουν προκληθεί και σε καλλιέργειες στην Φθιώτιδα, όπως το βαμβάκι, καθώς εκατοντάδες στρέμματα έχουν κυριολεκτικά καλυφθεί από νερό.

Καταστροφές σε καλλιέργειες εξαιτίας της βροχής, των ανέμων σημειώθηκαν επίσης και στην περιοχή του Δομοκού όπου σημειώθηκε και μικρή χαλαζόπτωση αλλά και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας.

Νέο χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα ήταν η  θεομηνία που έπληξε σχεδόν όλο το νομό Λάρισας. Χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού έχουν υποστεί καταστροφές στους δήμους Κιλελέρ, Λάρισας και Τεμπών με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται σε Κοιλάδα, Αμυγδαλέα, Φαλάνη και Γυρτώνη.Προβλήματα όμως δημιουργήθηκαν και στους αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου.

Αιτήσεις για καταστροφές και ζημιές που υπέστησαν στην Μεσσηνία και τη Λακωνία μπορούν να καταθέτουν οι επαγγελματίες για τις επιχειρήσεις τους στην Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας στο Διοικητήριο, για οικοσυσκευές και σπίτια στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Καλαμάτας και στους αντίστοιχους Δήμους, για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο που υπάγονται και για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ Τρίπολης.

Μεγάλες καταστροφές σε Λεχαινά, Αρετή, Γαστούνη, Βαρθολομιό, Μυρσίνη Ηλείας σε κτίρια, υποδομές, επιχειρήσεις, δέντρα από ανεμοστρόβιλο που σάρωσε την περιοχή.

Από την χαλαζόπτωση και τον δυνατό αέρα στην Αιτωλοακαρνανία ολοσχερώς καταστράφηκαν καλλιέργειες καπνού, καλαμποκιού, οπωροφόρων και ελιών.


 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις