Θέματα διαχείρισης αποβλήτων και περιβάλλοντος

Αφορμή για εμβάθυνση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης αποβλήτων αποτέλεσε η σημερινή συνάντηση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Hans-Joachim Fuchtel.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών και φορέων, στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και περιβάλλοντος. Ειδικότερα, η ανταλλαγή εμπειρίας και η ενημέρωση για καλές πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων στη Γερμανία, ώστε να υποστηριχθούν στη χώρα μας δράσεις και ενέργειες προώθησης του στόχου της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης και υλοποίησης των στόχων της ΕΕ για τα απόβλητα.

Συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκοί στόχοι μείωσης παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης, σε συνδυασμό με την εκτροπή από την ταφή σε ΧΥΤΑ. Επίσης, αναδείχθηκε και από τις δύο πλευρές ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας, οι ειδικοί στόχοι για τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα, ο εξοπλισμός και οι τεχνολογίες ανακύκλωσης, ανάκτησης υλικών και ενέργειας, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων και οι υποδομές και τεχνολογίες συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.

Συμφωνήθηκαν η προσπάθεια εμβάθυνσης της συνεργασίας και η επεξεργασία πιλοτικών προγραμμάτων, μέσα από κοινή ομάδα εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως της διαχείρισης αποβλήτων σε νησιά με έντονο το προσφυγικό πρόβλημα, η υποστήριξη ανάλογων έργων και η εξασφάλιση κοινοτικών πόρων για την χρηματοδότησή τους.

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε σχετικά: “Είχαμε μια γόνιμη συνεργασία στα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας των δασών. Η Γερμανία, με πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των απορριμμάτων από τα οποία οι δήμοι έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, μπορεί να συνεισφέρει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, προκειμένου να αξιοποιήσουμε και στην Ελλάδα τα δάση και τα απορρίμματά μας, σε κλάδους που σήμερα στην Ευρώπη θεωρούνται κλάδοι αιχμής, ενώ στον τόπο μας είμαστε ακόμα σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο οικονομικής αξιοποίησης. Συμφωνήσαμε να ενεργοποιήσουμε άμεσα αυτή την συνεργασία, πιλοτικά, με αφορμή την έκτακτη παραγωγή αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών και να μετατρέψουμε αυτό το πρόβλημα σε μια ευκαιρία”.

Στην πολυμελή αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Γερμανό αξιωματούχο συμμετείχαν, μαζί με συνεργάτες τους, οι: Klaus Borger, τ. Υφυπουργός Περιβάλλοντος του Κρατιδίου Saarland Marc Bogdahn, επιτετραμμένος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Georg Gibis, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Kahlenberg Manfred Horr, στέλεχος της Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ). Στη συζήτηση έλαβαν μέρος επίσης ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ) Χριστόδουλος Μαμτσάκος ο οποίος είναι ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από πλευράς ΚΕΔΕ, ο Δρ. Μηχ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής και μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αλλά και στελέχη του Υπουργείου εξειδικευμένα σε θέματα στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και δασικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις