Επίσκεψη του Μ.Μπόλαρη στον τρύγο τέσσερα οινοποιεία της περιοχής του οίνου ΠΟΠ Νεμέας και στην Πήγασος -7 grapes

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης επισκέφθηκε στον τρύγο τέσσερα οινοποιεία της περιοχής του οίνου ΠΟΠ Νεμέας: του Γιώργου Σκούρα στο Μαλανδρένι Αργολίδας, του Γιώργου Παλυβού στην Αρχαία Νεμέα, του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας και την Γαία Οινοποιητική στο Κούτσι Νεμέας.

 

Ο  Γιώργος Σκούρας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό παρουσίασε το επισκέψιμο οινοποιείο του και τους χώρους παλαίωσης και συζήτησε προβλήματα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της  αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας, τα προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο η πρόσφατη ειδική φορολόγηση του κρασιού καθώς και το πρακτικό ζήτημα του τρόπου αρίθμησης του ΠΟΠ στη φιάλη. Προτάθηκε η αντικατάσταση της χαρτοταινίας με σήμανση στο καψύλλιο του πώματος ή στην ετικέτα.

 

Ο Γιώργος Παλυβός με την οικογένειά του να δουλεύουν στην παραλαβή του αγιωργήτικου παρουσίασε στον Αναπληρωτή Υπουργό  το οινοποιείο του και αναφέρθηκε στις σύγχρονες ποιοτικές απαιτήσεις του κρασιού που υπαγορεύουν τις διαφοροποιήσεις στις  τεχνικές καλλιέργειας (κλάδεμα), ή την επιλογή της ποιότητας ξυλείας του βαρελιού. Εκφράστηκαν και από την οικογένεια Παλυβού οι αντιρρήσεις για την ειδική φορολόγηση του κρασιού.

 

Στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Χατζάρας, αναφέρθηκε σε προβλήματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ του παγετού του Απριλίου 2016, και στην πρόκληση ανανέωσης του γερασμένου τμήματος του Αμπελώνα  και του κρασιού του. Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού τα τελευταία χρόνια και στην επιτυχημένη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την προώθηση των εξαγωγών με την βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος Προωθητικών Ενεργειών και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δήμαρχο Νεμέας στο Δημαρχείο της πόλης κ. Κώστα Καλαντζή και συζήτησαν παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου θέματα της πόλης και σε σχέση με την Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής. Η συζήτηση εστιάστηκε στην ιδιαίτερη πρόκληση, που συνιστά για την Νεμέα, μητρόπολη της ελληνικής ποιοτικής οινοποιίας, η αρχιτεκτονική-οικιστική αντιστοίχηση της πόλης με την φήμη και τον μύθο του Αγιωργήτικου και την πολιτισμική, τουριστική ανάπτυξη της.

 

Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός πήγε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου της «Γαία Οινοποιητική» στο Κούτσι Νεμέας. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Λέων Καράτσαλος παρουσίασε το οινοποιείο και τους χώρους αποθήκευσης και παλαίωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πιστοποίηση και τη διακίνηση πιστοποιημένων κλώνων αμπέλου των ελληνικών ποικιλιών.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των τεσσάρων οινοποιείων εξάγεται, γεγονός που υπογραμμίζει την σημαντικότητα της συμβολής  του κλάδου στην οικονομία της χώρας.

 

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στον τρύγο και τα οινοποιεία της Νεμέας ο Αναπληρωτής  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους και τους οινοποιούς τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, όπως τα θέματα των ξένων εργατών γης που εργάζονται στον τρύγο, το ζήτημα της προστασίας του ΠΟΠ Νεμέας, τις παρενέργειες από τον ειδικό φόρο στο κρασί λόγω της παράνομης διακίνησης, τον σχεδιασμό περαιτέρω ανοίγματος των απαιτητικών ξένων αγορών στα ελληνικά κρασιά ποιότητας (ιδιαίτερα των ελληνικών ποικιλιών), τις συνέργειες με το Υπουργείο για τις προωθητικές ενέργειες την επιτυχή αναδιάταξη του ιστορικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Νεμέας, τη στοχευμένη αξιοποίηση των δράσεων του νέου ΠΑΑ για τη στήριξη αμπελουργών και οινοποιών και τη διακίνηση πιστοποιημένων κλώνων αμπέλου των ελληνικών ποικιλιών.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των τεσσάρων οινοποιείων  εξάγεται, γεγονός που υπογραμμίζει την σημαντικότητα της συμβολής  του κλάδου στην οικονομία της χώρας.

 

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στον τρύγο και τα οινοποιεία της Νεμέας ο Αναπληρωτής  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους και τους οινοποιούς τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, όπως τα θέματα των ξένων εργατών γης που εργάζονται στον τρύγο, το ζήτημα της προστασίας του ΠΟΠ Νεμέας, τις παρενέργειες από τον ειδικό φόρο στο κρασί λόγω της παράνομης διακίνησης, τον σχεδιασμό περαιτέρω ανοίγματος των απαιτητικών ξένων αγορών στα ελληνικά κρασιά ποιότητας (ιδιαίτερα των ελληνικών ποικιλιών), τις συνέργειες με το Υπουργείο για τις προωθητικές ενέργειες την επιτυχή αναδιάταξη του ιστορικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Νεμέας και την στοχευμένη αξιοποίηση των δράσεων του νέου ΠΑΑ για την στήριξη αμπελουργών και οινοποιών.

Επίσης την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης σε συνέχεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής Πήγασος -7 grapes κ. Μάρκο Λέγγα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις συσκευασίας και αποθήκευσης της εταιρείας στο Κιάτο. Στη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού με την ηγεσία και τους παραγωγούς-μέλη του πρωτοπόρου εξαγωγικού συνεταιρισμού παρουσιάστηκε η δραστηριότητα και συζητήθηκαν τα προβλήματα της εταιρείας:

 

Κρίσιμη αρχή λειτουργίας του Συνεταιρισμού αποτελεί το κίνητρο συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας από τον παραγωγό:  ότι η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητα του σταφυλιού που προσκομίζει ο συγκεκριμένος παραγωγός στο συσκευαστήριο. Η συσκευασία που γίνεται διαθέτει σήμανση ιχνηλασιμότητας, που φτάνει μέχρι τον παραγωγό και το αγροτεμάχιο. Τα μέλη της Πήγασος-7grapes επισήμαναν το γεγονός, ότι  στη χώρα μας κυκλοφορούν πολλά αγροτικά προϊόντα μόνο με την ένδειξη «προϊόν εισαγωγής» και ζήτησαν την αντίδραση της Κυβέρνησης για την προστασία παραγωγού και καταναλωτή. Αναφέρθηκαν στο υψηλό κοστολόγιο φυτοπροστατευτικών, φυτορυθμιστικών και λιπασμάτων, στην αξιοποίηση της ακαλλιέργητης γεωργικής γης της περιοχής καθώς και στα προβλήματα άρδευσης  της περιοχής σε σχέση με τη διαχείριση του αρδευτικού νερού και του υπό κατασκευή φράγματος του Ασωπού.

 

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός επισκέφθηκε τους χώρους συσκευασίας και αποθήκευσης των σταφυλιών αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την επιμελημένη δουλειά. Η Πήγασος-7grapes είναι πιστοποιημένη για να συσκευάζει σε μικρή συσκευασία καταναλωτή για πολλές αλυσίδες λιανικής υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών της Ευρώπης.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης στην συνεργασία με τους σταφυλοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους και την Διοίκηση της Πήγασος επισήμανε τις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ των συνεταιρισμένων παραγωγών, της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος για την αντιμετώπιση του θέματος που θέτει η κλιματική αλλαγή, δηλαδή τη διαχείριση του νερού ως εθνικού αγαθού. Σημείωσε ότι για την διαχείριση και συνεπή αξιοποίηση του νερού απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, καθώς το υπάρχον δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες γεωργίας ακριβείας και στις απαιτήσεις των παραγωγών. Υπογράμμισε ότι υπάρχει και εκδηλώνεται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση ενός καθοριστικού παράγοντα αύξησης του κόστους παραγωγής, όπως αυτό τέθηκε από τους σταφυλοπαραγωγούς, δηλαδή του υψηλού κόστους των φυτοπροστατευτικών και φυτορυθμιστικών ουσιών καθώς και των λιπασμάτων. Τόνισε ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχει συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας και υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομοθετική αντιμετώπισή του.

 

Δείτε επίσης