Δράσεις αποκατάστασης των ζημιών από τα αγριοκούνελα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει τον συντονισμό ομάδας που συγκροτήθηκε για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει τα αγριοκούνελα στην αγροτική παραγωγή της Λήμνου. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης,  στόχος είναι οι συγκεκριμένες δράσεις θα στοχεύουν στην «αποκατάσταση της ισορροπίας του νησιού της Λήμνου, η οποία θα επιτρέψει όχι μόνο την ομαλή συμβίωση των κατοίκων με τα αγριοκούνελα, αλλά και την αποκατάσταση των πανάρχαιων ποικιλιών αμπελώνων, φάβας, φασολιού, σιταριού, θυμαριού κλπ που αν και σήμερα πολλά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ με απίστευτες δυνατότητες αξιοποίησης και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για την περιοχή, εντούτοις μένουν δραματικά αναξιοποίητες».

Η συνάντηση στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου  με θέμα: «Η εκρηκτική αύξηση των αγριοκούνελων στη Λήμνο εμπόδιο για όλες τις καλλιέργειες του νησιού και δυνατότητες αντιμετώπισης του». Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Αν. Υπουργού με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργο Πάλλη, ως ανταπόκριση στο αίτημα των φορέων του νησιού για άμεση αντιμετώπιση του θέματος των κουνελιών. Στην συνάντηση εκτός από τον Αν. Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τον Βουλευτή  Γιώργο Πάλλη παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Πολιτικής  Κώστας Αδαμίδης, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ με γνώση στο θέμα. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν κατόπιν πρόσκλησης του Αν. Υπουργού  και  ο Δρ Ι. Χατζηγεωργίου, Επ. Καθηγητής στο ΓΠΑ, η Δρ. Σμαρώ Σωτηράκη, κτηνίατρος στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλινίκης καθώς και η κα Δρ Χρυσαυγή Ρέππα, γεωπόνος και ειδική συνεργάτιδα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκε λεπτομερώς το πρόβλημα, καθώς και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του από τον κ. Χατζηγεωργίου και την κα Ράπτη, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με την μελέτη του θέματος των αγριοκούνελων από το 2013 μετά από ανάθεση ειδικής μελέτης από τον ΕΛΓΑ. Ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε την ένταση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, την αδυναμία του οικοσυστήματος της περιοχής να επανέλθει χωρίς δυναμικές παρεμβάσεις, τους διάφορους περιορισμούς που εμφανίζουν οι διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης (χρήση βιολογικών μέσων, χημικών μέσων, περίφραξη και καθαρισμός, χρήση παγίδων κλπ) καθώς και το γεγονός ότι για την σωστή και μακροχρόνια αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός μεθόδων καθώς και η αποκατάσταση των αιτιών του προβλήματος, όπως είναι η εγκατάλειψη των καλλιεργειών ή η έλλειψη των φυσικών θηρευτών των αγριοκούνελων. O κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι το αγριοκούνελο θα μπορούσε να ήταν «ευχή» για την Λήμνο μιας και κάποιοι πρώτοι γενετικοί έλεγχοι δείχνουν ότι το κρέας της ράτσας αυτής διαθέτει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να μπορούσαν να εξετασθούν τρόποι εκμετάλλευσης του.

Η κα Σωτηράκη ανέλυσε λεπτομερώς τους κινδύνους που εγκυμονούν, με βάση την διεθνή εμπειρία, μιας ενδεχόμενης εξάπλωσης των ασθενειών των κουνελιών τόσο για την ισορροπία του οικοσυστήματος όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Η κα Σωτηράκη ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει (ενώ είναι απολύτως απαραίτητη) μια ολοκληρωμένη μελέτη για το είδος και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού των αγριοκούνελων, καθώς και μιας καταγραφής των πληθυσμών τους σε όλο το νησί, ούτως ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί μια στοχευμένη στρατηγική αντιμετώπισης.

Οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ ανέφεραν ότι το πρόβλημα με τα αγριοκούνελα χρίζει μιας ολοκληρωμένης λύσης, ενώ φαίνεται ότι οι μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις στους καλλιεργητές δεν φαίνεται ότι απέδωσαν. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, γεγονός που δυσκολεύει και τους αγρότες εκείνους που δεν έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειες τους.  Ο ΕΛΓΑ διατίθεται να συμμετάσχει και να χρηματοδοτήσει μελέτες και προγράμματα οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ο κ. Αδαμίδης επεσήμανε το γεγονός ότι είναι ανεπίτρεπτο η Λήμνος σήμερα να εισάγει 11 χιλ. τόνους ζωοτροφές όταν πριν από μερικά χρόνια έκανε εξαγωγές. Ανέφερε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει στην πράξη τον βαθμό εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής αλλά και την εξάπλωση του φαινομένου των αγριοκούνελων. Ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι το θέμα αυτό έχει διαχρονικά απασχολήσει την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μια ολική αντιμετώπιση, πέραν από επιμέρους μέτρα. Ενημέρωσε πως υπάρχουν μελέτες του Δήμου και από την προηγούμενη διοίκηση οι οποίες έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια αλλά που δεν «περπάτησαν». Τέλος ο κ. Αδαμίδης επεσήμανε πως η διάσταση επιδημιολογικής και υγειονομικής μελέτης σε σχέση με τα αγριοκούνελα δεν είχε θιχτεί πριν της  κας Σωτηράκη και ότι πιστεύει ότι όντως αυτό το θέμα θα πρέπει να μπεί σε άμεση προτεραιότητα.

Ο κ. Πάλλης ενώ ευχαρίστησε τον Αν. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα σύγκλισης ομάδας εργασίας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης επέκτασης του πληθυσμού των αγριοκούνελων και των συνεπειών της, επεσήμανε πως στόχος του Υπουργείου αλλά και του ΕΛΓΑ αλλά και παράλληλα απαίτηση της κοινωνίας είναι να ενισχυθεί η παραγωγή στην περιοχή, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να πάψει η Λήμνος να μοιάζει με ερημωμένο νησί και να αποκατασταθεί η ισορροπία στο οικοσύστημα της. Ο κ. Πάλλης επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των αγριοκούνελων επιβάλλει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις απειλές αλλά και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες που ενδεχομένως υπάρχουν, ενώ παράλληλα τόνισε πως φορείς όπως Σύλλογοι Κυνηγών, έμποροι κλπ μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αρκεί να υπάρξει από πλευράς πολιτείας το απαραίτητο πλαίσιο (επέκταση κυνηγετικής περιόδου, άδεια σφαγείων κλπ).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις