Ολοκληρώθηκε το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΝΑ

Τον σπόρο του συνεργατισμού στο Νομό Δωδεκανήσου κατάφερε να «σπείρει» η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών με την ολοκλήρωση των εργασιών του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο νησί της Ρόδου με θέμα «Νέοι Αγρότες, καλλιεργούμε τον συνεργατισμό» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η αναγκαιότητα της συνεργασίας ως βασική προϋπόθεση για να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες πρωταγωνιστικό ρόλο και να επιβιώσουν στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και της χάραξης κοινής πλεύσης στα ζητήματα που τους αφορούν αποτέλεσε την κοινή διαπίστωση των ομιλητών που συμμετείχαν στο τριήμερο συνέδριο.

Ιδιαίτερη ελπιδοφόρα θεωρείται η συμμετοχή νέων αγροτών, αλλά και το πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου που τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο.

Οι εργασίες του συνεδρίου στάθηκαν η αφορμή να πραγματοποιηθεί μια γόνιμη συζήτηση για το συνεργατισμό, αλλά και να κατατεθούν προτάσεις για την καλύτερη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Άκρως ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές ήταν οι ομιλίες των πανεπιστημιακών, γεωπόνων, φορέων και αγροτών, αλλά εκπροσώπων της Πολιτείας στελεχών της αντιπολίτευσης και τοπικών φορέων κομμάτων που ανέδειξαν το σημαντικό θέμα του συνεργατισμού  και ανέλυσαν τα προβλήματα, τις ευκαιρίες και τον τρόπο για να μπορέσει ένας νέος αγρότης να εκμεταλλευτεί τα πλούσια τοπικά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη, αλλά και το πώς να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση.
Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος, μόνο ενωμένοι, θα μπορέσουν οι νέοι αγρότες να στηρίξουν το επάγγελμά τους, με σωστή εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατάρτιση και εξωστρέφεια.

Τόνισε δε ότι βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και πρότεινε διάλογο από μηδενική βάση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 «Ανάπτυξη χωρίς το τρίπτυχο «γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία» δεν υπάρχει» τόνισε με νόημα στην εναρκτήρια ομιλία και ο αντιπρόεδρος ΔΣ της ΠΕΝΑ, Νίκος Παυλονάσιος.

«Οι αγροτικές συλλογικές οργανώσεις, εφόσον απαλλαχθούν από τα βαρίδια του παρελθόντος, έχουν τη δυνατότητα  να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως σε δύσκολες εποχές, όπως είναι η τρέχουσα οικονομική κρίση που βιώνουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλονάσιος.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε και ο υφυπουργός Εργασίας  Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα της ασφάλισης των αγροτών, τονίζοντας ότι μέχρι το 2022 σταδιακά θα μειώνονται οι εισφορές, ενώ ζήτησε και απάντηση από τους συμμετέχοντες για το αν θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις οι συνταξιούχοι αγρότες (πολλές φορές εις βάρος των νέων) ή να μειώνεται έως και 60% η σύνταξή τους από τον ΟΓΑ στην περίπτωση που εξακολουθούν να έχουν εμπορική δραστηριότητα, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Το στέλεχος της μονάδας Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ του ΥΠΑΑΤ, Κλεοπάτρα Πανοπούλου ανέλυσε τους στόχους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής για το υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» (με ύψος ενίσχυσης 17.000-22.000 ευρώ, ποσό κυμαινόμενο ανάλογα με το αν είναι φυτική, μικτή, κτηνοτροφική ή ορεινή η παραγωγή).  Στόχος του είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α. πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Ωστόσο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την καχυποψία των νέων απέναντι στη συλλογικότητα, αποδίδοντας πολλά από τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στην έλλειψή της.

Προέτρεψε δε τους παρευρισκομένους να οργανωθούν με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής, την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης, τη συλλογική μεταποίηση, την προώθηση και τη διάθεση προϊόντων. «Οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που μόνο μέσα από πνεύμα συνεργασίας μπορούν να επιτευχθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάσθηκαν πετυχημένα παραδείγματα συνεργατισμού, όπως των Θεόδωρου και Γιώργου Βασιλόπουλου, μέλη του συνεταιρισμού «Βιοήλις», οι οποίοι εφάρμοσαν ένα καινοτόμο μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου και βραβεύθηκαν ως οι  καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας της Καρδίτσας, ο πρόεδρος του οποίου κ. Γεώργιος Κουλοσούσας, μίλησε για το πώς έφτασαν μέσα σε τρία χρόνια στην δημιουργία των εγκαταστάσεων τους, παρά τα εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν και το λαμπρό μέλλον του συνεταιρισμού που ανοίγεται μπροστά τους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν θεματικά εργαστήρια, όπου και διατυπώθηκαν δράσεις πολιτικής στους θεματικούς άξονες του συνεργατισμού, των υδατοκαλλιεργειών και την αλιείας γενικότερα, της ανάπτυξης της υπαίθρου, αλλά και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως επισημάνθηκε υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για την  παροχή γεωργικών εφαρμογών προκειμένου ο αγρότης να μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια του, μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό του κόστος.

Παράλληλα αναδείχθηκαν ζητήματα όπως ο υψηλός ηλικιακός μέσος όρος των αγροτών στην Ελλάδα, η μη ενασχόληση των νέων με τον κλάδο και τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα δημοσιευτούν στο επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά παρουσιάζονται τα παρακάτω:

  • Ανάπτυξη των υπηρεσιών γεωργικών εφαρμογών και συνεχόμενη υποστήριξη των αγροτών στο χωράφι
  • Υπάρχει ανάγκη για ολοκλήρωση και βελτίωση των υποδομών (καλλιεργητικών και κοινωνικών) στην ύπαιθρό προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα
  • Θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους αλλοδαπούς εποχιακούς εργάτες γης στους τομείς της νομιμοποίησης αλλά και της κατοικίας για το διάστημα που παραμένουν στη χώρα μας
  • Προτείνεται να θεσπιστεί ο ρόλος του κτηνοτρόφου - διαχειριστή του περιβάλλοντος με καθορισμένο από πριν βοσκότοπο και σχέδιο διαχείρισης
  • Ευελιξία στην αξιοποίηση από γεωργούς των προγραμμάτων ανάπτυξης των μικρών χωριών και οικισμών της υπαίθρου
  • Ολοκλήρωση των υποδομών ιχθυοσκάλων και αλιευτικών λιμένων
  • Ενίσχυση για τη δημιουργία ικανού μεγέθους αλιευτικών μονάδων
  • Ενίσχυση προγραμμάτων προώθησης αλιευτικών προϊόντων

Η Π.Ε.Ν.Α. θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες της στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Νοτίου Αιγαίου Φιλήμωνα Ζαννετίδη  και στο Δίκτυο Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. για τη σημαντική συμβολή τους στη διοργάνωση του πετυχημένου συνεδρίου.

Επίσης ευχαριστεί τη Μινέρβα για την θερμή υποστήριξη της, τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος»,  την Bayern Ελλάς, το GaiaΕπιχειρείν και τους χορηγούς επικοινωνίας του συνεδρίου, την Ύπαιθρο χώρα, την Αγροτική Έκφραση το Agrocapital, το Star Κεντρικής Ελλάδας.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις