Την αναβάθμιση του Δασονομείου ζητά ο δήμος Ικαρίας

Τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου ζητά εγγράφως ο δήμος Ικαρίας ώστε να υπάρξει ουσιαστική και άμεση ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας του νησιού. Πιο συγκεκριμένα με έγγραφό του ο δήμος ζητά, την αναβάθμιση του Δασονομείου Ικαρίας που βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο, με την αποστολή επιπλέον προσωπικού και στην δημιουργία Δασονομείου στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών (στην περιοχή αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των δασών και δασικών εκτάσεων του νησιού).

Στο έγγραφο του δήμου τονίζεται ότι «το περιβάλλον στην Ικαρία, όπως και σε κάθε άλλο μέρος, είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και την ποιότητα της ζωής τους. Επιπλέον η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η προστασία του αποτελεί κεντρικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού».

Αναφέρετε επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί πολύ περισσότερο τα διαχρονικά προβλήματα, όπως η υπερβόσκηση, οι παρεμβάσεις στο περιβάλλον από ανθρώπινες δραστηριότητες, η παράνομη υλοτόμηση, τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δασονομείου στο οποίο υπηρετούν μόλις πέντε (5) υπάλληλοι με πολλές αρμοδιότητες – καθήκοντα – υποχρεώσεις, με μόλις έναν δασοπόνο και χωρίς δασολόγο, σε ένα συγκεχυμένο και ασαφές νομικό πλαίσιο. Σε συνδυασμό δε με την οικονομική κρίση και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής, δυσκολεύονται να επιτελέσουν το έργο τους και να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους».

Παράλληλα με άλλο έγγραφο του ο δήμος του νησιού ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, την αναβάθμιση εξοπλισμού του Δασονομείου Ικαρίας τονίζοντας την άμεση ανάγκη να ενισχυθεί με άλλη μία (1) μηχανή και ένα (1) αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να είναι φορτηγάκι 4Χ4, με πυροσβεστική αντλία έτσι ώστε να έχει διπλή χρησιμότητα σε αναδασώσεις και σε σβήσιμο πυρκαγιάς. Επιπλέον, να σταλεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός που προβλέπεται για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δασικών μονάδων (GPS, ασύρματοι, φακοί , κιάλια).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις