Ξεκινούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις

Έναρξη νέων αγροτικών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, με διαμαρτυρία έξω από την Εφορία, ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων “Η Άνοιξη” και ο Σύλλογος Χοιροτρόφων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Ο πρόεδρος της “Άνοιξης” Απόστολος Θωμόπουλος έκανε λόγο για “ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου προ των πυλών με την υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου και αυτών που περιλαμβάνονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020”. “Μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών, χωραφάδων και τσελιγκάδων”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην άγρια φορολόγηση που θα φτάσει στο 26% του εισοδήματος και την προκαταβολή φόρου στο 100%, όπως και στα “εξοντωτικά χαράτσια” (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις, σήμανση ζώων κ.α.) αλλά και την αύξησης του κόστους παραγωγής. “Μας διώχνουν εκτός παραγωγής”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χοιροτρόφων Ευάγγελος Μπουρνάζος, αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα φορολόγησης του κλάδου αλλά και στην απουσία της πολιτείας να προστατέψει τα συμφέροντα του κλάδου.

Ειδικότερα, επισήμανε την καταστροφική αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη, όπως είπε, “καθιστώντας μας μη ανταγωνίσιμους”, στην αύξηση της φορολογίας καθώς και στο “μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων κρεάτων”, για το οποίο το κράτος δεν έχει λάβει -διαχρονικά- κανένα μέτρο.

Οι εκπρόσωποι του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα τόνισαν επίσης τα ζητήματα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών σπιτιών και χωραφιών καθώς και τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές σε Εφορία, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και τράπεζες, μέτρα τα οποία -όπως ανέφεραν- “αποτελούν εργαλεία εξόντωσης και ξεκληρίσματος της μικρής και φτωχής αγροτιάς“, ενώ ανακοίνωσαν τη διοργάνωση παντρικαλινού αγροτικού συλλαλητηρίου στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις