Ιταλία :Μία ενδεχόμενη νίκη του «ΟΧΙ» στο σημερινό δημοψήφισμα

Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσει το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος στην Ιταλία, τόσο για την χώρα όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την βαρύνουσα σημασία του δημοψηφίσματος, πρώτος είχε αναδείξει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος το συνέδεσε με το πολιτικό του μέλλον.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος γύρω στα μεσάνυχτα (τοπική ώρα/01.00 ώρα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. 

Τα πλήρη αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 02.00 τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδας).

Οι μεταρρυθμίσεις, την έγκριση των οποίων ζητάει ο Ρέντσι με το σημερινό δημοψήφισμα, περιλαμβάνουν τον περιορισμό, τόσο του αριθμού των μελών της Γερουσίας, όσο και των εξουσιών της, ενώ εξουσίες μεταφέρονται και από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στην κεντρική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που ο ιταλικός λαός κάνει αποδεκτή την πρόταση του Ρέντσι στο σημερινό δημοψήφισμα, τότε ο Ιταλός πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παίκτη του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

Μία ενδεχόμενη νίκη του «ΟΧΙ» στο σημερινό δημοψήφισμα, θα οδηγήσει σε παραίτηση τον σοσιαλδημοκράτη Ρέντσι και θα έρθει να προστεθεί σε μία σειρά φυγοκέντρων τάσεων που εμφανίζονται στην Ένωση.

Οι συγκεκριμένες τάσεις εκδηλώθηκαν τόσο με την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, όσο και με την σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία, όπου ο ακροδεξιός Χόφερ διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία της χώρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις