Η γη της επαγγελίας ... λένε

Πολλοί έχουν παρατηρήσει μια πρωτοφανή αύξηση στον αριθμό των αγροτών που επιζητούν ανακούφιση από το άγχος. Τι ακριβώς ευθύνεται για την κρίση που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες;

Η Γη της Επαγγελίας απλά δεν θα υπάρχει! Οι αγρότες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την πορεία του πρωτογενούς τομέα, ενώ τόνισαν πως ανησυχούν έντονα για τη λύση των προβλημάτων τους.

Πρέπει να σταματήσει άμεσα η ασυνέπεια του κράτους όσον αφορά την πληρωμή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και αποζημιώσεων προς τους αγρότες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν αγρότες απλήρωτοι για 4-5 ή και περισσότερα χρόνια.

Οι αλχημείες -διευθετήσεις, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά οδήγησαν σε δυσθεώρητα πρόστιμα, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι οι υπηρεσίες του κράτους υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον πολίτη και όχι το αντίθετο.

 

Κτηνοτροφία

Οι ασθένειες και ο φόβος των κτηνοτρόφων που παλεύουν να «ξεπληρώσουν» τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωση τους ιδιαίτερα σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης επιφέρουν οικονομικές ζημιές.

 

Πλέον βλέπουμε τους σκληραγωγημένους άντρες της υπαίθρου, όχι από εκείνους που θα δάκρυζαν εύκολα, να κλαίνε με αναφιλητά καθώς παρακολουθούν τους κτηνίατρους του κράτους να ρίχνουν στην πυρά τα κοπάδια που απέκτησαν δουλεύοντας μια ολόκληρη ζωή.

Οικονομική Αστάθεια

Τα έξοδα αγροτικής παραγωγής στις Ζωτικές Περιοχές τριπλασιάστηκαν, οι αγορές μηχανημάτων και άλλου εξοπλισμού τετραπλασιάστηκαν, οι πληρωμές τόκων δεκαπλασιάστηκαν, τα κέρδη ελαττώθηκαν κατά 10 %, ο αριθμός των αγροτών μειώθηκε κατά δύο τρίτα, και σχεδόν κάθε αγροτική κοινότητα υπέστη απώλειες όσον αφορά τον πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και την οικονομική της σταθερότητα».

 

Γιατί τα κέρδη δεν ήταν ανάλογα με την αύξηση των εξόδων;

Στη σημερινή παγκόσμια κοινότητα, οι αγρότες υφίστανται τις πιέσεις των διεθνών αγορών. Έτσι λοιπόν, βρίσκονται σε ανταγωνισμό με παραγωγούς τροφίμων που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Είναι αλήθεια ότι το διεθνές εμπόριο έχει επίσης ανοίξει καινούριες αγορές για αγροτικά προϊόντα, αλλά η παγκόσμια αγορά μπορεί να είναι ασταθής σε επικίνδυνο βαθμό. Λόγου χάρη, το 1998 αρκετοί σιτοπαραγωγοί και χοιροτρόφοι στον Καναδά ήρθαν αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία όταν οι πελάτες τους στην Ασία υπέστησαν οικονομικές ζημιές. Η κρίση στη γεωργία είναι και κρίση στην αγροτική κοινωνία.

Οι Αγροτικές περιοχές είναι μέρη όπου υπάρχουν πολλά παιδιά, μέρη καθαρά, όπου θέλεις να παντρευτείς και να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Τα σχολεία είναι αρκετά ευπρεπή. Ασφαλή. Αυτή δεν είναι η εικόνα που έχουμε; Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση αυτών των κωμοπόλεων εξαρτάται κατά πολύ από μερικά μικρά οικογενειακά αγροκτήματα που υπάρχουν στις γύρω περιοχές.

 Ως αποτέλεσμα, η κρίση στη γεωργία γίνεται επίσης εμφανής με το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων, εστιατορίων, καταστημάτων και ναών στις αγροτικές κωμοπόλεις. Ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά της αγροτικής ζωής, η ενωμένη κοινωνία της, χάνεται. Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, το γεγονός ότι, σύμφωνα με το περιοδικό (Newsweek), σχεδόν το 16 τοις εκατό των Αμερικανών αγροτών ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.

 

Στο άρθρο του «Η Αγροτική Κρίση στην Αυστραλία», ο Τζέφρι Λόρενς γράφει ότι εκεί «τα ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης και φτώχειας είναι πολύ υψηλότερα στις αγροτικές από ότι στις αστικές περιοχές. Η οικονομική αστάθεια έχει αναγκάσει πολλές οικογένειες-ιδιαίτερα νεότερης ηλικίας-να μετακομίσουν στην πόλη η ακόμα και στο εξωτερικό.

 

Εφόσον η νεότερη γενιά μετακομίζει στις πόλεις, η ηλικία του πληθυσμού πολλών αγροτικών κωμοπόλεων έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτές οι κοινωνίες έχουν χάσει, όχι μόνο το σφρίγος της νεότητας, αλλά και τη δυνατότητα να παρέχουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους συνήθως όταν αυτοί τη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Όπως είναι φυσικό, πολλοί μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι νιώθουν αμηχανία και φόβο εξαιτίας αυτών των ραγδαίων αλλαγών. Η κρίση στη γεωργία είναι λοιπόν σαρωτική και εκτεταμένη. Μας αγγίζει όλους.

 

Και όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως  χώρα χωρίς εθνικό προϊόν είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις