Πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση για την ανασύνθεση τροφίμων & ποτών

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκός Χάρτης Δράσης για την ανασύνθεση τροφίμων & ποτών: Η νέα πολιτική & οι πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας Τροφίμων», στο Ξενοδοχείο ELECTRA PALACE. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γ. Τσιάλτας.

Στόχος του Οδικού Χάρτη Δράσης για την ανασύνθεση των τροφίμων & ποτών είναι η βελτίωση και προσφορά στους καταναλωτές πιο υγιεινών επιλογών με σταδιακή μείωση των επιπέδων αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, πρόσθετων σακχάρων (θερμίδες) και ενεργειακής αξίας.

Ο κ. Ε. Καλούσης ανέφερε σχετικά στην έναρξη της εκδήλωσης: «Ο ΣΕΒΤ προωθεί τη στρατηγική της ολιστικής προσέγγισης σύμφωνα με την οποία για τη διατήρηση της υγείας πρέπει να υιοθετείται μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με την κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα και τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τις υγιεινές διαιτητικές συνήθειες. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στις ενέργειες υλοποίησης του Οδικού Χάρτη για την ανασύνθεση των τροφίμων σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με την συμμετοχή μας στην FDE και πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών και στην Ελλάδα». Και συνέχισε τονίζοντας: «Ελπίζουμε σε μια ενεργό συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΦΕΤ, που θα συμπεριλάβει και τη Βιομηχανία Τροφίμων στους Κοινωνικούς εταίρους. Στόχος θα είναι η συντονισμένη δράση και η ανάληψη εθελοντικών δεσμεύσεων όπου είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και τη συνεισφορά της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, τις εθνικές συνήθειες διατροφής, τα παραδοσιακά μας προϊόντα, τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις τεχνολογικές δυνατότητες και την ασφάλεια των τροφίμων.»

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γ. Τσιάλτας, και η εκπρόσωπος του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, κα Α. Τσεκούρα, η οποία χαιρέτησε εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας την εκδήλωση, επιβεβαίωσαν μέσω των ομιλιών τους την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό των ενεργειών για την ανασύνθεση των τροφίμων ενώ, η Δρ. Μ. Κοντογιάννη, Επίκ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Αναπλ. Εθνική Εκπρόσωπος HLG, αναφέρθηκε στις Δράσεις του HLG για την ανασύνθεση των τροφίμων. Στη συνέχεια, η Δρ Ε. Τσιγαρίδα, Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών ΕΦΕΤ, μίλησε για την Στρατηγική μείωσης αλατιού 2016-2020 ενώ, ο κ. Α. Καμπάνης, Συντονιστής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του ΣΕΒΤ, αναφέρθηκε στις Προτάσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων για την ανασύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προέκυψε το έντονο ενδιαφέρον αλλά και η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία και ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από όλους τους φορείς (πολιτεία, επιχειρήσεις, ΜΚΟ) για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής σε Εθνικό επίπεδο. Η στρατηγική αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την προσφορά πιο υγιεινών επιλογών, που θα επιτευχθεί με τη σταδιακή ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και παράλληλα τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών.

Την εκδήλωση συμπλήρωσαν οι παρουσιάσεις από στελέχη 6 Επιχειρήσεων-Μελών του ΣΕΒΤ σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει οι εταιρείες τους. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρθηκαν στα παρακάτω θέματα:

* «Αρτοβιομηχανία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Πώς ανταποκρίνεται στην ανάγκη για υψηλή διατροφική αξία στο ψωμί και ταυτόχρονα διαμορφώνει τις σύγχρονες τάσεις διατροφής», Ε. Κατέβα / Διευθύντρια Ε&Α

* «Η γεύση, μέρος της λύσης για μια υγιεινή διατροφή», Ν. Χήνης Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης, Senior Product Manager & Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα Διατροφής & Υγείας, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ

* «Από τη ζάχαρη στη στέβια. Ένας δρόμος με πολλές προοπτικές», M. Tσαούτος / Γενικός Διευθυντής, ΕΨΑ ΑΕ

* «Ανασύνθεση μαργαρινών με στόχο ένα υγιεινό διατροφικό προφίλ. Από την θεωρία στην πράξη», Δρ Δ. Ξενάκη / Διευθύντρια Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας, ΕΛΑΪΣ UNILEVER SA

* «Ανασύνθεση αναψυκτικών - Μείωση Θερμίδων & Ζάχαρης», Ν. Μητράκου / Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, COCA COLA HELLAS SA

* «Διατροφική βελτίωση δημητριακών πρωινού. Από τη θεωρία στη πράξη», I. Aλεξανδρίδης / Διαιτολόγος- Nutrition-Health & Wellness Manager, ΝΕSTLE HELLAS SA.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις