Αντιδρούν οι αγρότες για μείωση ακατάσχετου κάτω από 5000 ευρώ

Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν και οι αγρότες του Πηλίου το επόμενο χρονικό διάστημα για να διεκδικήσουν το ακατάσχετο για ποσά κάτω των 5000 ευρώ και μείωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών. Αυτό επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης.

Εξήγησε ότι ήλθαν ήδη ειδοποιητήρια σε αγρότες του Πηλίου που οφείλουν στον ΟΓΑ, ακόμη και ποσά κάτω από 5000 ευρώ. Επιπλέον ανέφερε ότι ήδη οι αγρότες πλήρωσαν στην πρώτη δόση για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016 που ήταν διπλάσιες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια ενώ αναμένεται και νέα αύξηση μέσα στο 2017. “Δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνονται οι αγρότες του Πηλίου σε ρυθμίσεις για τον κάμπο. Θα πρέπει όταν γίνονται οι νόμοι να υπάρχει ξεχωριστή πρόνοια για τις ημιορεινές περιοχές” τόνισε ο κ. Διανελλάκης.

Διεύρυνση ασφάλισης και για δάκο
Επιπλέον ανέφερε ότι ο ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να διευρύνει τις αιτίες αποζημίωση για ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς και όχι να καλύπτει μόνο το χαλάζι και την ανεμοθύελλα, τη στιγμή που οι αγρότες πληρώνουν 300-2000 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. “Το κυριότερο είναι να καλυφθεί ο δάκος. Το θέσαμε στον διοικητή του Οργανισμού σε επίσκεψη που έκανε πρόσφατα στην περιοχή” τόνισε ο κ. Διανελλάκης. Επιπλέον ανέφερε ότι το υπουργείο δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να καλύψει τη δακοκτονία έγκαιρα και γίνονται λιγότεροι ψεκασμοί, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες, ο δάκος να θερίζει. Απέδωσε ευθύνες και στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι δεν αποδίδουν τις εισφορές δακοκτονίας όταν πηγαίνουν στα ιδιωτικά ελαιοτριβεία με αποτέλεσμα το ταμείο να είναι ελλειμματικό. “Η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει ελέγχους και στα λιοτρίβια και στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς για την συγκεκριμένη εισφορά, να μετράει παραγωγή, διάθεση κ.α. Αυτό είναι το σωστό και όχι να βάζει φορολογία 20% από το πρώτο ευρώ. Μόλις εφαρμοστεί αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε μεγαλύτερα ποσοστά μαύρης διακίνησης του προϊόντος τους”.

Τέλος ο κ. Διανελλάκης ανέφερε ότι πριν τα Χριστούγεννα δόθηκαν οι κάθε τύπου επιδοτήσεις, από τη δεύτερη δόση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η εξισωτική αποζημίωση που αφορούσε και μεγαλύτερο αριθμό αγροτών αλλά και μεγαλύτερα ποσά αποζημίωσης. Επιπλέον μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα δοθούν οι επιδοτήσεις για τα βιολογικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις