Μεγάλη καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο στη Μαγνησία

Μεγάλη καταστροφή εκτιμάται ότι έχει υποστεί το φυτικό κεφάλαιο στη Μαγνησία από τον παγετό αλλά και κάποιοι καρποί που ήταν σε φάση “δεσίματος” όπως τα εσπεριδοειδή. Αυτό επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων Γιάννης Διαννελάκης.

Η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει στα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια σε μια μεγάλη περιοχή από την Αγριά μέχρι την Μπούφα και την Μηλίνα αλλά και σε όλα τα κηπευτικά στην ίδια περιοχή και σε Διμήνι και Βελεστίνο. Επιπλέον έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες λουλουδιών της Μακρυράχης. Ο κ. Διανελλάκης επισήμανε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι για το φυτικό κεφάλαιο αναφορικά με τα εσπεριδοειδή και την ελιά καθώς η ζημιά στα δένδρα που ήδη έχουν σχιστεί θα φανεί σε δύο με τρεις μήνες.

“Επιπλέον υποβαθμίστηκε ο καρπός της ελιάς σε μικρές όμως ποσότητες καθώς η μεγαλύτερη παραγωγή είχε ήδη περισυλλεχθεί. Ελπίζουμε τα δένδρα να μην έχουν τόσο μεγάλη ζημιά γιατί η ελιά είχε προετοιμαστεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες από τον παγετό και είχαν “κατεβάσει” χυμούς για να μην παγώσουν”, εξήγησε ο κ. Διανελλάκης. Ειδικότερα ανέφερε ότι παραγωγοί προσκόμισαν στον συνεταιρισμό κλαδιά ελαιόδενδρων που έχουν σχισμές, “ανοιχτές πληγές” και σε περίπτωση νέου παγετού θα καταστραφούν ολοκληρωτικά.

Ήδη ο συνεταιρισμός έχει ενημερώσει τους δήμους της Μαγνησίας να υποβάλλουν υπόμνημα στον ΕΛΓΑ για να γίνει έγκαιρα η καταγραφή των ζημιών τόσο στους καρπούς όσο και στο φυτικό κεφάλαιο για να δοθούν έγκαιρα και οι αποζημιώσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις