«Δασικοί Χάρτες: Προβλήματα & προτάσεις αντιμετώπισής τους»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, στην Αθήνα, η εσπερίδα που διοργάνωσαν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και το Τ.Ε.Ε. με θέμα «Δασικοί Χάρτες: Προβλήματα & προτάσεις αντιμετώπισής τους».

Στην εσπερίδα συμμετείχαν ο Διευθυντής Δασικών Χαρτών & Φυσικού Περιβάλλοντος της ΕΚΧΑ Α.Ε., κ. Μόσχος Βογιατζής, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης και ο κ. Νικόλαος Χλύκας, Δασολόγος – Περιβαντολλόγος, Μελετητής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Τ.Ε.Ε., κ. Γεώργιου Στασινού και του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη. Ο κ. Μάμαλης, κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι η σύνταξη των δασικών χαρτών αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας. Οι δασικοί χάρτες είναι πολύτιμο εργαλείο για την καταγραφή και την αποτύπωση τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και για την απογραφή του δασικού πλούτου της χώρας. Βοηθούν στην έγκυρη και έγκαιρη δήλωση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της κτηματογράφησης και για αυτό δεν μπορεί το έργο της κτηματογράφησης να τελειώσει χωρίς τους δασικούς χάρτες. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του Επιμελητηρίου. Είναι γεγονός εξάλλου ότι το Επιμελητήριο προσέφυγε στο ΣτΕ για την προκήρυξη της ΕΚΧΑ σχετικά με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου χωρίς την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει την πολιτεία για όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν και είχε επισημάνει ότι είναι υπέρ της κύρωσης των δασικών χαρτών κάτω όμως υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μάμαλης πρότεινε τα εξής:                       

Να δοθεί η δυνατότητα να μην κατατίθεται αντίρρηση από τον γεωργό – ιδιοκτήτη για τις γεωργικές εκτάσεις που έχουν ενταχθεί στο σύστημα επιδοτήσεων αλλά φαίνονται ως δασικές, ή όπου κατατίθεται η αντίρρηση να γίνεται ατελώς.

Να υπάρχει χρόνος για την υπαγωγή των εκτάσεων στη διαδικασία εξαγοράς, να απλουστευθούν οι διαδικασίες εξαγοράς και αλλαγής χρήσης γης και να μειωθούν τα τιμήματα.

Να απαλλαγούν οι ΟΤΑ από το περιβαλλοντικό τέλος αλλαγής χρήσης με την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα έχουν μόνο γεωργική χρήση.

Να γίνει σαφής προσδιορισμός των γεωργικών ή άλλων εκτάσεων, κατοικιών, κτισμάτων, εγκαταστάσεων που εξαιρούνται της αναδάσωσης μιας περιοχής ώστε οι περιοχές να εξαιρεθούν προσωρινά της ανάρτησης ή να λυθεί το πρόβλημα με τις αναδασωτέες περιοχές.

Να λυθεί το θέμα των οικισμών και να αποσυρθεί η διάταξη για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Να υπάρχει ισονομία στην αντιμετώπιση όλων των πολιτών και κυρίως των παραγωγικών.

Να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων, γιατί οι δύο μήνες είναι μία πολύ μικρή χρονική περίοδος, ιδιαίτερα για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Να προκηρυχθούν άμεσα οι δασικοί χάρτες για το υπόλοιπο της χώρας και να ενοποιηθούν και να ταυτιστούν χρονικά οι διαδικασίες υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας που γίνονται στο πλαίσιο κτηματογράφησης και αντιρρήσεων των δασικών χαρτών.

Να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η παραγωγική δραστηριότητα, χωρίς βέβαια να παραβλεφθούν οι αυθαιρεσίες και οι καταπατήσεις. Για να υπάρχει παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι αγροτικές εκτάσεις, αυτές τουλάχιστον που δηλώνονται σήμερα, και να εξασφαλισθούν χορτολιβαδικές εκτάσεις για να βοηθηθεί ο παραγωγικός ιστός της υπαίθρου. Διαφορετικά, τα προβλήματα που θα ανακύψουν στη συνέχεια θα είναι αδύνατον να ξεπεραστούν από την ελληνική πολιτεία και η ελληνική οικονομία θα πληρώσει για άλλη μία φορά το τίμημα.

Επισημαίνεται ότι την εσπερίδα παρακολούθησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του ανακοίνωσε νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες και αποδέχθηκε πρόταση ανοιχτού διαλόγου και συνεργασίας με τους τεχνικούς επιστημονικούς φορείς για την ολοκλήρωσή του.

Την ομιλία του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., καθώς και τις προτάσεις που παρουσίασε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ΕΔΩ, ολόκληρη την εσπερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ, ενώ τα πρακτικά της εκδήλωσης μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις