Αντιμετώπιση των κατασχέσεων και των βεβαιώσεων των δανείων στις εφορίες των πτηνοτρόφων

Υπόμνημα της (Π.Ε.Ο.Π.Π.) Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών σχετικά με την αντιμετώπιση των κατασχέσεων και των βεβαιώσεων των δανείων στις εφορίες των πτηνοτρόφων προς τους:

-Τον Πρωθυπουργό κ.ΑΛΕΞΗ  ΤΣΙΠΡΑ
-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
-ΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΕΥΚΛΕΙΔΗ  ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ  κα.ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ
-ΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝκ. ΒΑΓΓΕΛΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΑΤ κ.ΓΙΑΝΝΗ  ΤΣΙΡΩΝΗ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΑΤ κ.ΒΑΣΙΛΗ  ΚΟΚΚΑΛΗ
-ΔΙΟΙΚΗΤΗ  ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ  ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
-ΠΟΛΙΤΙΚΑ  ΚΟΜΜΑΤΑ

Ακολουθεί αναλυτικά το υπόμνημα:


ΘΕΜΑ : ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 

Οι πτηνοτρόφοι αγρότες που ασχολούνται αποκλειστικά με την πρωτογενή  παραγωγή και έχουν καθυστερημένες οφειλές δανείων διαπιστώνουν με μεγάλη οργή και αγανάκτηση ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τους από την εταιρία εκκαθάρισης της πρώην Α.Τ.Ε αυξάνονται συνεχώς, ενώ αποστέλλονται μαζικά  προειδοποιητικές επιστολές που τους καλούν να τις εξοφλήσουν στο σύνολό τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την παρέλευση της οποίας χωρίς άλλη ειδοποίηση θα αποσταλούν για βεβαίωση στις κατά τόπους οικονομικές εφορίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες πιέσεις δέχονται και παραγωγοί που έχουν λάβει δάνεια από άλλες τράπεζες.   

Οι ενέργειες αυτές μας προκαλούν υποψίες και μας προβληματίζουν διότι στο σύνολό τους αποδεικνύονται, σχιζοφρενικές και επιεικώς ανεπίκαιρες στη σημερινή συγκυρία που κυριαρχεί η πολιτική βούληση ευρείας και μαζικής ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη προς ψήφιση νομοθεσία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επιπρόσθετα είναι και παράνομες, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων από μία ιδιωτική εταιρεία εκκαθάρισης που διαχειρίζεται τη πτώχευση της πρώην ΑΤΕ. 
Ειδικότερα οι ενέργειες αυτές είναι εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας και εξαιρετικά σχιζοειδείς, εάν λάβουμε υπόψη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Πολιτικής Ηγεσίας συμπληρωματικό σχέδιο του πιο πάνω εξωδικαστικού συμβιβασμού για βιώσιμη και γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αγροτικών δανείων γενικότερα. Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά βαρύνουν φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα και δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις επικείμενες νομοθετημένες ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. 

Τα παραπάνω δάνεια είχαν χορηγηθεί σε κτηνοπτηνοτρόφους με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για ζημιές τις οποίες υπέστησαν και αποτιμώνται σε χιλιάδες ευρώ για κάθε παραγωγό και όχι σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ όπως συμβαίνει σε οφειλές άλλων τάξεων.

Έτσι δύσκολα φανταζόμαστε τη στρέβλωση νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πτωχευτική ιδιότητα  να προστατεύονται και προβαίνουν σε ρυθμίσεις μέσα από τη νέα νομοθεσία για δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, αλλά και για μη εγγυημένα, ενώ οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί να μένουν εκτός ρύθμισης και να δέχονται μαζικά κατασχέσεις και βεβαιώσεις των δανείων στις εφορίες.       

Για την αντιμετώπιση και αποτροπή αυτής της απαράδεκτης εξέλιξης οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί ετοιμάζονται να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις επιμένοντας στο δίκαιο των αιτημάτων τους.  

Γι’ αυτό σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα, ώστε να  αρθεί το μέτρο των κατασχέσεων και των βεβαιώσεων των δανείων στις εφορίες, παράλληλα δε να θεσμοθετηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το παράλληλο σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα αγροτικά δάνεια, ώστε να γίνει άμεσα η διευθέτηση του προβλήματος. Αυτό σημαίνει γενναία ρύθμιση των δανείων από τη πλευρά του Υπουργείου με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει ανάσα στους χιλιάδες κτηνοπτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά την φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη την οποία υπέστησαν σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και την μακροχρόνια οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, έβαλαν θηλιά στο λαιμό των παραγωγών και τους οδηγούν  στον αφανισμό. 
 

Αν πραγματικά πιστεύετε σε αυτά τα οποία καθημερινά διατυμπανίζετε στα  Μ.Μ.Ε για την συμβολή του πρωτογενή τομέα στην έξοδο της χώρας από την κρίση έστω και αυτή την ύστατη στιγμή  δώστε λύση στο θέμα άμεσα διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ αργά.


ΜΕ  ΕΝΤΟΛΗ   Δ.Σ.
Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.


Απόστολος Ζιώγας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις