ΕΛΣΤΑΤ: το λιανικό εμπόριο της χώρας το 2017 ξεκίνησε με μείωση 0,1%

 

Τη «βουτιά» που καταγράφεται στις πωλήσεις τροφίμων, απόρροια του περιορισμού των δαπανών των νοικοκυριών στα απολύτως πλέον απαραίτητα, αλλά και την πτώση στο λιανικό εμπόριο, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Για το λιανικό εμπόριο της χώρας το 2017 ξεκίνησε με μείωση 0,1% στον όγκο πωλήσεων, με τη μεγαλύτερη πτώση να εντοπίζεται στα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.

Ειδικότερα, μείωση των πωλήσεων τον Ιανουάριο εφέτος σημειώθηκε σε Τρόφιμα- ποτά- καπνός (11,7%), Πολυκαταστήματα (8,1%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό(7,9%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (5,4%) και Φαρμακευτικά- καλλυντικά (2,8%). 

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανικό εμπόριο σημείωσε μείωση 0,1% τον Ιανουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2016, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2016 σημείωσε πτώση 17,3%.

Ο εποχικά διορθωμένος (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) σημείωσε αύξηση 0,1% τον Ιανουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2016.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) σημείωσε αύξηση 1,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2016, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2016 σημείωσε μείωση 18,7%.

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης κύκλου εργασιών σημείωσε αύξηση 0,7% τον Ιανουάριο εφέτος σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2016.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για ραγδαία μείωση στην κατανάλωση τροφίμων. Ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων  Ευάγγελου Καλούση ότι τους δύο πρώτους μήνες του 2017 καταγράφεται πτώση πωλήσεων σε γάλα και ψωμί  από 5%-7%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις