Ο Ρώσος μεγιστάνας που αγοράζει ελληνικά οπωροφόρα και αμπέλια

Πριν από λίγες ημέρες και χωρίς, ίσως, να λάβει τη δημοσιότητα που αρμόζει, υπεγράφη μια πολυδιάστατης σημασίας επιχειρηματική συμφωνία που αφορά στον εγχώριο πρωτογενή τομέα. Το 51% της Vitro Hellas, θυγατρικής του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων και τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης της αγρο-διατροφικής αλυσίδας στα Βαλκάνια, συμφώνησε για την παραχώρηση ποσοστού της θυγατρικής του Vitro Hellas, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, έρευνα και διάθεση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, σε εταιρεία συμφερόντων του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ανάνιεφ (Dmitry Ananyev).

Η Demerus Ltd, κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Ananiev (PS Capital Group), σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, θα αποκτήσει το 51% της Vitro Hellas, η οποία σε μια έκταση άνω των 500 στρεμμάτων στο Νησέλλι Ημαθίας, έχει αναπτύξει από το 1986 νέες ποικιλίες αλλά και τεχνικές καλλιέργειας με έμφαση στον αμπελοϊνικό τομέα και σε αυτόν των οπωροφόρων δένδρων. Η ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνικές ιστοκαλλιέργειας (σ.σ. άνοσο πολλαπλασιαστικό υλικό, εξασφαλίζοντας έτσι παντελή έλλειψη από παθογόνα βακτήρια) που προσδίδουν σημαντικά πλεονεκτήματα στα προϊόντα της, ώστε οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων, να πετυχαίνουν σχεδόν άμεση και πλήρη απόδοση της καλλιέργειάς τους.

Η υψηλή τεχνογνωσία της εταιρείας προσέλκυσε το ενδιαφέρον του νέου επενδυτή, Ντμίτρι Ανάνιεφ, με στόχο την κοινή ανάπτυξη στην Ελληνική αλλά και στην Ρωσική αγορά. Συγκεκριμένα, η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει Ελληνικό μάνατζμεντ και υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής βάσης της Vitro Hellas στις εγκαταστάσεις της, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του νέου στρατηγικού της εταίρου για τη Ρώσικη αγορά αλλά και γενικότερα την διεθνή αγορά.

Ελληνικό know-how στη Ρωσία

Επίσης προβλέπεται άμεση δημιουργία και ανάπτυξη θυγατρικής της Vitro Hellas στην Ρωσία, με υποδομές και εξοπλισμό παραγωγής στο ίδιο αντικείμενο πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια οπωροφόρων, αμπέλου και καλλωπιστικών). Το πλάνο προβλέπει ότι μέσα στο 2017 θα συστηθεί η ρωσική θυγατρική, το 40% της οποίας θα ανήκει στη Vitro (25% στον όμιλο Ευθυμιάδη) και το υπόλοιπο στο ρωσικό όμιλο, με το μάνατζμεντ να ανήκει στην ελληνική πλευρά.

Ποιο, όμως, ήταν το αρχικό έναυσμα για τον 48χρονο Ανάνιεφ, έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας, με προσωπική περιουσία 1,42 δισ. δολαρίων (σύμφωνα με το Forbes κατέχει την 58η θέση των πλουσιότερων Ρώσων), ώστε να επιδιώξει αυτή τη συμφωνία; Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, ανέφερε πως ο όμιλος Ανάνιεφ διαθέτει στη Ρωσία 3.000.000 στρέμματα γης. Μία από τις επιδιώξεις του είναι να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές, δημιουργώντας οπωρώνες με μηλιές, με στόχο να αντικαταστήσει τις εισαγωγές μήλων στη Ρωσία, ακόμη και στο σύνολό τους (!).

Οι "Ορθόδοξοι δισεκατομμυριούχοι”

Πράγματι, ένας από τους τομείς δραστηριοτήτων του Ντμίτρι Ανάνιεφ αφορά στην αγροτική παραγωγή στη Ρωσία, χωρίς φυσικά να είναι η κύρια. Οι δραστηριότητες του, καθώς και αυτές του αδελφού του Αλεξέι, επίσης δισεκατομμυριούχου, ξεκίνησαν από την εισαγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Ρωσία. Σήμερα η εταιρεία τους "Technoserv” είναι ο μεγαλύτερος ρωσικός όμιλος συστημάτων πληροφορικής.

Οι δραστηριότητες των Ανάνιεφ έχουν επεκταθεί και στα χρηματοοικονομικά, μέσω της τράπεζας Promsvyazbank PJSC (PSB), μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ρωσίας, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια διαθέτει παρουσία και στην Κύπρο. Είναι, ακόμη, κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών πάρκων στη Ρωσία, συγκροτημάτων, γραφείων, εμπορικών κέντρων και εκτάσεων γης. Τα αδέλφια Ανάνιεφ είναι, επίσης, γνωστά για το υψηλό θρησκευτικό τους αίσθημα, σε βαθμό ώστε πολλοί να τους αποκαλούν οι "Ορθόδοξοι δισεκατομμυριούχοι”.

Ο όμιλος Redestos - Efthymiadis Agrote­chnology Group

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε φέρνει, για άλλη μια φορά, στην επικαιρότητα το μέγεθος και την πολυετή αναπτυξιακή πορεία του ομίλου Ευθυμιάδη, ενός από τους σημαντικότερους για την ελληνική αγροτική οικονομία.

Η οικογένεια Ευθυμιάδη, με καταγωγή από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης, βρέθηκε στο δρόμο της προσφυγιάς, κατάφερε όμως το 1935 να ιδρύσει μια εταιρεία  με αντικείμενο την εμπορία εισαγόμενων γεωργικών εφοδίων, σπόρων και καλλωπιστικών φυτών, τον "πρόγονο” του σημερινού ομίλου. Έπειτα από μια αδιάλειπτη πορεία οκτώ δεκαετιών, σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδος και των Βαλκανίων στον τομέα των γεωργικών εφοδίων και τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με έδρα  στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Διαθέτει έξι βιομηχανικές εγκαταστάσεις απασχολεί πάνω από 420 άτομα, με θυγατρικές σε 8 χώρες, στους κλάδους των γεωργικών εφοδίων, του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, των εργαστηριακών υπηρεσιών και περιβαλλοντικών αναλύσεων, των θερμοκηπίων, αλλά και της παραγωγής και διάθεσης επώνυμων, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, μέσω των εταιρειών Κ+Ν Ευθυμιάδη, Bios Agrosystems, Vitro Hellas, Agrolab, Hellenic Farmink και Agritex Ενεργειακή.

Στο τιμόνι του ομίλου βρίσκεται ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ η τρίτη γενιά της οικογένειας, οι Βάσος, Θύμης και Λουκία έχουν εμπλακεί ενεργά σε διοικητικές θέσεις. Στα άμεσα σχέδια του ομίλου που το 2015 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, είναι η είσοδος σε νέους κλάδους στον τομέα της φυτοπροστασίας, στον τομέα των βιολογικών και ειδικών λιπασμάτων και σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία διεθνοποίησής του, μέσω στρατηγικών συμμαχιών ή joint venture για διείσδυση σε αγορές εκτός Ελλάδος.

Χρησιμοποιώντας, καλύτερα, τα λόγια του Θύμη Ευθυμιάδη κατά τον περυσινό εορτασμό των 80 ετών του ομίλου, ο προσανατολισμός είναι σαφής: "Θέλουμε η Ελλάδα να καταστεί το κέντρο της παραγωγής φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε κλάδους όπως το βαμβάκι και τα κτηνοτροφικά φυτά, για όλη την ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε να φυτέψουμε ελληνικούς σπόρους σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Βαλκανικής και της Δυτικής Ευρώπης...”.

capital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις