Ρύθμιση των κτηνοτροφικών- πτηνοτροφικών οφειλών

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΚ   

Α) Δάνεια με την εγγύηση του  ελληνικού  δημοσίου

  • Ρύθμιση οφειλών  κτηνοτροφικών  εκμεταλλεύσεων με την εγκύκλιο 100/2001 της ΑΤΕ.
  • Ρύθμιση οφειλών των πτηνο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» που είχαν δοθεί το 2007 για την αγορά ζωοτροφών.
  • Ρύθμιση οφειλών πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων  για δάνεια που δόθηκαν την περίοδο της γρίπης των πτηνών το 2007 - 2008.

Β) Κόκκινα  και άλλα δάνεια σε όλες τις τράπεζες

 

Σημαντικό μέρος των οφειλών των δανείων αυτών πληρώθηκαν από τους κτηνοτρόφους, ωστόσο ακολούθησε η οικονομική κρίση το 2008, η οποία οδήγησε σε νέα αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.

Η συνεχιζόμενη  πολυετής κρίση και τα μνημόνια επέφεραν μεγάλο πλήγμα στις πτηνο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής.

 

Οι βασικοί  συντελεστές  διαμόρφωσής του κόστους παραγωγής κρέατος  γάλακτος  είναι  οι ζωοτροφές  και η  ενέργεια. Οι  τιμές στις ζωοτροφές αυξήθηκαν κατά 60% περίπου,  πέραν της αύξησης που είχε συντελεστεί το 2007 και η  ενέργεια  αυξήθηκε κατά 100% .

 

Παράλληλα ακολούθησαν οι μεγάλες ζημιές στον κλάδο μας και κυρίως στην αιγοπροβατοτροφία από δύο σοβαρές ασθένειες που αποδεκάτισαν  τα κοπάδια μας, τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά  η οποία  χτύπησε ιδιαίτερα την Αν Μακεδονία – Θράκη καθώς και η οζώδης δερματίτιδα στα βοοειδή.

Στη χοιροτροφία και την πτηνοτροφία μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανήθηκαν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων  και  την προσαρμογή τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.,  και μάλιστα χωρίς επιδοτήσεις.

 

Οι τιμές πώλησης σε κρέας και γάλα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα ή μειώθηκαν σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση.

Για παράδειγμα το 1999 η τιμή/κιλό πώλησης του πρόβειου γάλακτος ήταν 285-335 δραχμές και σήμερα είναι 94 λεπτά του ευρώ.    Στις ζωοτροφές το 2001 η τιμή/κιλό  αγοράς τους καλαμποκιού και του κριθαριού ήταν 25 δρχ. και του τριφυλλιού 20 δραχμές.  Σήμερα η τιμή /κιλό  αγοράς στο καλαμπόκι και το κριθάρι  είναι 25 λεπτά του ευρώ και στο τριφύλλι 23 λεπτά του ευρώ, που σημαίνει αύξηση  300% περίπου.

 

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την  έλλειψη ρευστότητας, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος κατά 100%   (από 13% σε 26 %)  τις επιβαρύνσεις του   νέου ασφαλιστικού για τους αγρότες- κτηνοτρόφους, την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις,  μέσου του συμπληρωματικού  φόρου, την αύξηση του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και στις χονδροειδείς ζωοτροφές από  13% σε 24% αντιλαμβάνεται κανείς γιατί  η κτηνοτροφία και πτηνοτροφία βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, οι παραγωγοί εγκαταλείπουν μαζικά το επάγγελμα και δεν ενδιαφέρονται νέοι να  ενταχθούν και να ασχοληθούν με τον κλάδο.

 

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα:

Οι  κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι να είναι υπερχρεωμένοι, να μην  έχουν εισόδημα  για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Η ελληνική παραγωγή τόσο  στο κρέας, κυρίως στο βόειο και  το χοίρειο, όσο και στο αγελαδινό γάλα υποχωρεί συνεχώς και  το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο επιβαρύνεται κατά 1.8 δις. € περίπου για εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

  • Στο βόειο κρέας η ελληνική αγορά εισάγει το 80 % τουλάχιστον των αναγκών της, σε μορφή σφάγιου και ζώντων ζώων με αξία 406 εκ € περίπου το 2015. Αντίστοιχα στο χοίρειο κρέας, η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης  έπεσε  κάτω από 30%, δαπανώντας  για εισαγωγές ετησίως την τελευταία πενταετία πάνω από 400 εκ. €.
  • Στο αγελαδινό γάλα εισάγουμε  60% τουλάχιστον των αναγκών μας  αλλά και στο αιγοπρόβειο γάλα  γίνονται επίσης εισαγωγές.

 

Για να μπορέσει η κτηνοτροφία και  η πτηνοτροφία να επιβιώσει στα πλαίσια της επικείμενης ψήφισης από τη Βουλή  του σχεδίου νόμου  «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»  ζητάμε να υπάρξει ειδική διάταξη για γενναία ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές  εκμεταλλεύσεις και να συνεχίσουν να παράγουν.   

 

Συγκεκριμένα ζητάμε:

Α) Για τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο δάνεια

Να ανακληθούν τα χρέη από το Δημόσιο Ταμείο

Διαγραφή του συνόλου των τόκων (συμβατικών και υπερημερίας), διαγραφή ενός μεγάλου ποσοστού του κεφαλαίου (30-50%)  και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρύθμιση για τουλάχιστον 15 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.

 

Β) Κόκκινα δάνεια

Γενναία ρύθμιση η οποία θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν και να αποπληρώσουν. Διαγραφή των τόκων πάσης φύσεως, διαγραφή μέρους  του κεφαλαίου και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρύθμιση για τουλάχιστον 15 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.

 

Σας υποβάλουμε ταυτόχρονα «Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας», που έχει επεξεργαστεί ο ΣΕΚ και το οποίο σε συνδυασμό με την υλοποίηση της πρότασης για τη ρύθμιση των οφειλών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων  θα  συμβάλει στην ανασυγκρότηση του κλάδου και  στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις