Προστασία της βλάστησης ζητούν οι μελισσοκόμοι της Σιδηρούντας

Την προστασία της βλάστησης που έχει απομείνει στην ευρύτερη περιοχή της Σιδηρούντας, μετά τη φωτιά του περασμένου Αυγούστου, ζητούν με επιστολή τους οι μελισσοκόμοι του χωριού.

Κύριο αίτημά τους να μη συνεχιστεί η ανανέωση άδειας για χρήση περιοχής ως βοσκοτόπι στην περιοχή της Μακριάς Αμμου.
Οι μελισσοκόμοι της Σιδηρούντας ενημερώνουν παράλληλα το Δασάρχη αλλά και το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό της Χίου με την επισολή τους (ακολουθεί).

Κύριε Δήμαρχε,
Σας είναι γνωστή η καταστροφή που υπέστη ο ανθρώπινος, ο φυτικός και o ζωικός πλούτος του χωριού μας στις 25 Αυγούστου 2016. Η φωτιά κατά την οποία κάηκε όλη η βλάστηση γύρω από το χωριό ήρθε να προστεθεί στο 1/3 όλης της έκτασής του, προς την πλευρά της Ελίντας, που αφέθηκε να καεί το 2012 .

Η εναπομείνασα περιοχή που έχει μείνει ανέπαφη, μικρότερη από 1 τετ. χλμ. αποτελεί πια το μοναδικό πράσινο χώρο στον οποίο οι μικρές ιδιοκτησίες των συγχωριανών μας είναι γεωργικά εκμεταλλεύσιμες, αλλά και ο μοναδικός χώρος που τα μελισσοσμήνη μας μπορούν να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας βέβαια μεγάλες δυσκολίες λόγω της περιορισμένης πια βλάστησης και ανθοφορίας, των κακών καιρικών συνθηκών και της μόνιμης παρουσίας στην περιοχή ενός μεγάλου κοπαδιού αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα να μετράμε μέχρι σήμερα την απώλεια δεκάδων από αυτά και να κινδυνεύουν ακόμα και με ολοκληρωτική εξαφάνιση .

Δυστυχώς στο κέντρο αυτής της περιοχής και συγκεκριμένα δίπλα στην παραλία της Μακριάς Άμμου έχει επιτραπεί με απαράδεκτη απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να αναπτύξει ανεξέλεγκτα τη στάνη του ένας κτηνοτρόφος, οι κατασκευές του οποίου, παράνομα κατά τη γνώμη μας, καταλαμβάνουν τεράστια έκταση. Έχει αλλοτριώσει την περιοχή με τη διάνοιξη πολλών παράνομων δασικών δρόμων μα το χειρότερο είναι πως καταστρέφει τη χλωρίδα όλης της περιοχής και εξαφανίζει την ανθοφορία της με την καθημερινή της βόσκηση από το μεγάλο κοπάδι του(έχει περισσότερα από 500 αιγοπρόβατα) που κατατρώει όποια φυτά βρεθούν στο πέρασμά του.
Όπως πληροφορηθήκαμε από τον πάρεδρο του χωριού κύριο Τσουρή ο Δήμος Χίου ετοιμάζεται και πάλι να δημοπρατήσει τη μικρή αυτή περιοχή προς ενοικίαση, θεωρώντας την βοσκότοπο, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την τραγική κατάσταση των κατοίκων μετά την καταστροφή που υπέστησαν, του φυτικού και ζωικού περιβάλλοντός της, ούτε πως η ενέργειά του αυτή θα έχει αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μελισσοκομίας στη Σιδηρούντα, η οποία παραδοσιακά αναπτύσσεται από την εποχή των παππούδων μας.

Διαμαρτυρόμαστε και σας ζητάμε να σταματήσετε την ολοκλήρωση της καταστροφής του χωριού μας.
Φτάνει πια!!

Προστατέψτε την εναπομείνασα βλάστηση, την ύπαρξη της μελισσοκομίας στη Σιδηρούντα και απομακρύνετε τον κτηνοτρόφο από την περιοχή με την ακύρωση της δημοπράτησης του χώρου προς ενοικίαση, τον αποχαρακτηρισμό της από βοσκότοπο, αφού τόσο η παραλία της Μακριάς Άμμου όσο και της παρακείμενης Τηγάνι είναι από τις ωραιότερες του νησιού (θα έπρεπε ο Δήμος να τις αναπτύξει τουριστικά.
Πριν από χρόνια ο κ. Φεγγουδάκης ήθελε να κτίσει ξενοδοχείο στη συγκεκριμένη περιοχή και τώρα με ευθύνη του Δήμου Χίου έγινε στάνη. Τι ειρωνεία!!).
Πληροφ. Πιτσιλαδής Σαρ. Τηλ. 6937073885 Οι μελισσοκόμοι της Σιδηρούντας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις