ΠΕΝΑ: “Μήπως να παραιτηθείτε κύριε Υπουργέ;”

 

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών εκφράζει την έντονη οργή και αγανάκτησή της για την σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του υπόμετρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι ζημιώνονται σημαντικά από την ολιγωρία και τις αστοχίες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των καθ’ ύλην αρμοδίων γενικών γραμματέων.

Δεν φτάνει που η χώρα μας είναι από τις τελευταίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκκρεμεί το εν λόγω πρόγραμμα, οι νέοι αγρότες που έχουν χάσει ήδη δύο καλλιεργητικές περιόδους, αναμένουν εδώ και μήνες την ολοκλήρωση της περιβόητης αξιολόγησης των φακέλων τους  για να μάθουν επιτέλους αν εγκρίθηκαν ως δικαιούχοι, να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να προχωρήσουν και τα σχέδια βελτίωσης που τόσο έχουν ανάγκη για να εξελίξουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις.

Αυτό που συμβαίνει δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε. Να υπάρχουν χρήματα, να είναι τόσο αναγκαία για τον αγροτικό τομέα, αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα και να μένουν αναξιοποίητα εδώ και μήνες εξαιτίας της ολιγωρίας που επιδεικνύουν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου όσο και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου αρμόδιου για τα προγράμματα ΠΑΑ.

Το ενδιαφέρον που παρατηρείται για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα –από νέους ανθρώπους είναι πρωτόγνωρο και είναι εγκληματικό να αφήσουμε αναξιοποίητο το συγκεκριμένο δυναμικό που ευαγγελίζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, εξωστρέφειας, καινοτομίας, στην αγροτική οικονομία της χώρα μας.

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει και ο  τρόπος που χειρίσθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας για ψηφοθηρικούς, όπως όλα δείχνουν, λόγους. Βάζοντας έναν ειδικό όρο των Νatura περιοχών, Κρήτη, Πελοπόννησος και νησιά του Αιγαίου έμειναν έξω από το πρόγραμμα, με στόχο να γίνουν δικαιούχοι κάποιοι κάτοικοι σε ζώνες άλλων περιοχών της χώρας. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτές οι ζώνες εντάσσονται στις εκλογικές περιφέρειες του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Όταν παράγεις βιολογικά, μπαίνεις σε κάποιον κίνδυνο και κινδυνεύεις να χάσεις ένα μέρος της παραγωγής σου, επειδή δεν ψεκάζεις και πολλά άλλα. Η ενίσχυση που δίνεται αποτελεί ένα έκτακτο βοήθημα και κίνητρο για να μπορέσει ο βιοκαλλιεργητής μέσα από αυτή τη διαδικασία να παράγει προϊόντα βιολογικά, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Όμως δυστυχώς με τους χειρισμούς του υπουργείου μοιράζονται τα χρήματα ως έξτρα επιδότηση.  Και όλα αυτά βέβαια τη στιγμή που εκκρεμεί η πληρωμή της βιολογικής γεωργίας του 2015 και της βιολογικής κτηνοτροφίας του 2014, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα για την επιστροφή πετρελαίου του 2015. 

Όλα όσα περιγράφηκαν παραπάνω και πολλά άλλα, αποδεικνύουν περίτρανα την αποτυχία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίζει ουσιαστικά τον έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο και ειδικά τους νέους και για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ζητά την παραίτησή της για να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος. 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις