Ο πάγος κατέστρεψε το 80% της παραγωγής στην επαρχία Αγιάς

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από τον παγετό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή στις αρχές Απριλίου. Η θερμοκρασία το βράδυ της 2ας Απριλίου έπεσε στους 5 βαθμούς κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα μηλιές, κερασιές, αμυγδαλιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες να υποστούν ζημιές που αγγίζουν το 80% της παραγωγής.

Το πρωί, δεκάδες αγρότες από την επαρχία Αγιάς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ για να μεταφέρουν στον προϊστάμενο το μέγεθος των ζημιών και να ζητήσουν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις.

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με την κατάθεση των δηλώσεων ζημιών καθώς οι περίοδος των δηλώσεων συνέπεσε με τις αργίες του Πάσχα και ήταν αρκετοί εκείνοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν τη δήλωσή τους.

Πάνω από 300 αιτήσεις έχουν συγκεντρωθεί στο Δήμο Αγιάς από αγρότες που κατέθεσαν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους καθώς η ζημιά δεν φάνηκε από τις πρώτες ημέρες μετά τον παγετό. Οι αγρότες ζήτησαν να γίνουν δεκτές και μάλιστα να γίνουν και εξατομικευμένοι έλεγχοι από τους γεωπόνους.

Κάλεσαν δε τον ΕΛΓΑ «σταθεί στο πλάι τους και να μην είναι απέναντί τους» καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης τόσο των αγροτών όσο και του ίδιου του ΕΛΓΑ, η λειτουργία του οποίου στηρίζεται στις εισφορές τους και τα χρήματα που απαιτούνται για την αποζημίωσή τους προέρχονται από τα δικά τους χρήματα.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσε η Ενωτική ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Βασίλης Σμυρλής και η υπεύθυνη του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου κ. Χριστίνα Γιαννουλέα.
Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλης Λιόντος διαβεβαίωσε τους αγρότες πως θα μεταφέρει άμεσα τα αιτήματά τους στην κεντρική διοίκηση του οργανισμού για την επίλυσή τους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις