Τα αποθέματα νερού  έχουν μειωθεί στη Χίο

Σκέψη ακόμα και σε κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το θέμα του νερού έχει η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης νήσου Χίου (ΔΕΥΑΧ), βλέποντας τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες να έχουν μειωθεί σημαντικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Παντελής Νεαμονίτης έκανε γνωστό ότι το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το αρμόδιο Γραφείο από πλευράς Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τα θέματα του νερού, καθώς και με τους εμπλεκόμενους φορείς στη Χίο ( κοινότητες, καλλιεργητές κλπ.) έτσι ώστε να γίνει ενημέρωση για την κατάσταση.

Άμεσα μέτρα που έλαβε η ΔΕΥΑΧ είναι η εκ περιτροπής και πάλι υδροδότηση της πόλης της Χίου, η διακοπή της άρδευσης από το νερό του φράγματος Κατράρη που έχει αποθέματα μόλις 150.000 κ.μ. νερού ( όταν η χωρητικότητά του είναι 2 εκατομμύρια), αλλά και η μίξη νερού αφαλατώσεων και γεωτρήσεων έτσι ώστε να μην είναι υψηλή η περιεκτικότητα σε άλατα.

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το φράγμα του Ζυφιά, λόγω έλλειψης νερού, ενώ μόνο οι μικροί ταμιευτήρες σε Αϊ Γιώργη Συκούση και Καρυές γέμισαν φέτος.
Σε επίπεδο περιβαλλοντικών μελετών βρίσκεται η μονάδα αφαλάτωσης που εδώ και χρόνια σχεδιάζει η ΔΕΥΑΧ στην περιοχή του Κονταρίου, ενώ και οι άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή του Θόλους επεξεργάζονται πλέον… θάλασσα!

Παράλληλα η επιχείρηση με σποτ ενημερώνει τους πολίτες για τα προβλήματα στο νερό και την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις