Παρέμβαση του κράτους ζητούν οι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας

Την παρέμβαση του κράτους, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ,των τοπικών και περιφερειακών αρχών ζητούν οι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας στην Αιτ/νια για το πρόβλημα των απλήρωτων προϊόντων τους.

Οι εταιρίες  εμπορίας  καπνού ενώ  έκαναν  συμβόλαια  παραγωγής  με τους καπνοπαραγωγούς   αθέτησαν  τους  όρους  των  συμβολαίων,συγκεκριμένα η Καπνική Μιχαηλίδης  ένας εκ των εμπόρων έχει ακόμα  ακλήρωτους  τους  παραγωγούς ,ενώ τα καπνά ζυγίστηκαν τον περασμένο  Δεκέμβρη .Οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει  ακόμα τα λεφτά τους και η νέα καλλιέργεια του 2017 έχει ξεκινήσει και τα έξοδα τρέχουν, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Επιτροπή Καπνοπαραγωγών Μακρυνείας.

 Σε απόγνωση βρίσκονται οι 100 και πλέον καπνοπαραγωγοί καπνού ποικιλίας «Κατερίνης»  στην περιοχή της Μακρυνείας.  Παρότι έχουν ήδη παραδώσει την παραγωγή τους στην εταιρεία με Επωνυμία «ΚΑΠΝΙΚΗ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α. Ε. .»  λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρία και με την εμπλοκή της σε δικαστικούς αγώνες,  είναι δύσκολο να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν καπνοπαραγωγοί και της Βόρειας Ελλάδας.

Η καλλιέργεια  καπνού στον Νομό στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έφτανε τους 40 χιλ. τόνους ,η σημερινή  παραγωγή κινείται γύρω  στους  100 με 130 τόνους μόνο στην Μακρυνεία. Η  τιμή του προϊόντος και οι σημερινές  συνθήκες  δεν  επιτρέπουν μεγαλύτερη  παραγωγή .Η  σημερινή τιμή του καπνού δεν ξεπερνά  τα  2,5 έως 4 ευρώ  ανά κιλό.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Πάτρας και στην εκπομπή «Δυτικά και Στέρεα», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  του νομού Σπύρος Κοτοπούλης, οι παραγωγοί καταγγέλλουν τις μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρίας και ζητούν πολιτική παρέμβαση για   να παγώσουν δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές, να μην προχωρήσει καμία κατάσχεση, να μην υπάρξει καμία διακοπή σε φως- νερό και τηλέφωνο, να μην καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα οι παραγωγοί θα είναι απλήρωτoι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις