4000 αγελάδες φθάνουν στο Κατάρ αεροπορικώς

Το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Κατάρ από το γειτονικά του κράτη, έχει προκαλέσει σημαντική έλλειψη βασικών αγαθών καθώς πλέον στηρίζεται στα ελάχιστα δικά του προϊόντα και σε εισαγωγές από την Τουρκία και το Ιράν, που έχουν ταχθεί στο πλευρό του.

Ένας επιχειρηματίας από το Κατάρ, αποφάσισε να στείλει αεροπορικώς στη χώρα του 4.000 αγελάδες για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φρέσκου γάλακτος.

Θα χρειαστούν μέχρι και 60 πτήσεις της Qatar Airways για να φτάσουν οι αγελάδες, 590 κιλά η καθεμία, που αγόρασε ο Moutaz Al Khayyat, πρόεδρος της Power International Holding, από την Αυστραλία και από τις ΗΠΑ.

Η απομόνωση της χώρας από μια σειρά αραβικές χώρες που την κατηγορούν πως στηρίζει ισλαμιστές μαχητές, έχει αναγκάσει την πλουσιότερη χώρα του κόσμου σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος, να ανοίξει νέες εμπορικές οδούς για να εισάγει τρόφιμα, οικοδομικά υλικά και εξοπλισμό για τη βιομηχανία φυσικού αερίου. Η κεντρική τράπεζα έχει τονίσει πως οι εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές λειτουργούν κανονικά.

Τουρκικά γαλακτοκομικά προϊόντα στέλνονται στη χώρα με αεροπλάνα, όπως και ιρανικά φρούτα και λαχανικά. «Τρέχει», παράλληλα, και μια καμπάνια για αγορά εγχώριων φρέσκων προϊόντων: σημαίες του Κατάρ έχουν τοποθετηθεί δίπλα σε γαλακτοκομικά προϊόντα στα καταστήματα, ενώ πινακίδες αναφέρουν, «μαζί για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων».

«Είναι μήνυμα ανυπακοής, πως δεν χρειαζόμαστε άλλους», εξήγησε η Umm Issa, κυβερνητική υπάλληλος. «Η κυβέρνησή μας έχει διασφαλίσει πως δεν θα έχουμε ελλείψεις και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Δεν φοβόμαστε. Κανείς δεν θα πεθάνει από την πείνα», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις