Σ. Φάμελλος: «Επιτακτική ανάγκη η απεξάρτηση της χώρας από το μοντέλο ταφής»

Αυτό δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στα εγκαίνια  της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στην Κοζάνη πρώτη ημέρα της περιοδείας του σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ χωροθετείται εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και θα επεξεργάζεται το σύνολο των ΑΣΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με μέγιστη δυναμικότητα: 120.000 τόνους ανά έτος, ενώ σημαντική αναμένεται η συνεισφορά του στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.    

«Το έργο είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει και μπορούν τα πράγματα στη χώρα μας να γίνουν σωστά, και αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος συμπληρώνοντας πως το έργο  μπορεί να επιτελέσει υψηλούς βαθμούς ανάκτησης, αλλά και να ικανοποιήσει του ευρωπαϊκούς κανόνες. Επεσήμανε δε, ότι η χώρα βρίσκεται στην επιτακτική ανάγκη να τροποποιήσει το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και να απεξαρτηθεί από το μονόδρομο ταφής, με έμφαση στην ανακύκλωση, ενώ έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος για την ανακύκλωση κατατέθηκε ήδη στην Βουλή. 

«Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ξεφεύγουμε από τον μεσαίωνα των χωματερών, ο οποίος κυριαρχούσε στην περιοχή, στη Δυτική Μακεδονία  μέχρι το 2007, και μπαίνουμε στη βιομηχανική επανάσταση και τις νέες τεχνολογίες, που πρέπει να συμπληρωθεί με τα στοιχεία της ανακύκλωσης του 21ου αιώνα», είπε χαρακτηριστικά ο ΑΝ. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι μόλις το 16% των αποβλήτων της χώρας μας διατίθεται για ανακύκλωση και το 3% κομποστοποίηση, με το 81% να διατίθεται στην ταφή. Mε τη συγκεκριμένη μονάδα, που είναι ενσωματωμένη στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, επιτυγχάνεται ικανοποίηση των ευρωπαϊκών απαιτήσεων εκτροπής από την ταφή και μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου. 

Στόχος είναι να φτάσουμε στο 50% της ανάκτησης, της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Σε αυτή την κατεύθυνση «αξιοποιούμε όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ενώ με τη συγκεκριμένη μονάδα ανοίγουμε τον δρόμο και προς στην κυκλική οικονομία». με τη συγκεκριμένη μονάδα,  που είναι ενσωματωμένη στον Εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, επιτυγχάνεται ικανοποίηση των ευρωπαϊκών απαιτήσεων εκτροπής από την ταφή και μείωσης των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου 

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μονάδα που εγκαινιάστηκε σήμερα στην περιοχή της Κοζάνης, «έχει την τεχνολογική επάρκεια να προσαρμοστεί στην ανάκτηση υλικών και από τα ρεύματα τις ανακύκλωσης και των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που είναι υποχρέωση της χώρας», καταλήγοντας στην διαπίστωση πως «ο ιδιωτικός τομέας και τα ΣΔΙΤ πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, βελτιστοποιώντας το αποτέλεσμα στο περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος για την κοινωνία. Έτσι, μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση της εργασίας, τροφοδότηση της οικονομίας και προστασία του περιβάλλοντος».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις