Η Ιαπωνία απαλλάσσει τα ευρωπαϊκά κρασιά από τελωνειακά δικαιώματα

Ικανοποιημένος  κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Αμπελουργίας, στις  6 Ιουλίου ο  Phil Hogan ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά  για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου  με την Ιαπωνία που   αποτελεί παράδειγμα για τη χρησιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθυνόμενος  στους ευρωσκεπτικιστές.
Από το 2018, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει στα ευρωπαϊκά  κρασιά την ευκαιρία να  είναι ανταγωνιστικότερα στην  ιαπωνική αγορά, ακόμη  και από αυτά που προέρχονται  από τη Χιλή, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Κίνα.

«Έχω μια μικρή ανακοίνωση  να κάνω σήμερα,» ανέφερε, όχι χωρίς έπαρση , ο Phil Hogan, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, στο συνέδριο της Αμπελουργίας, στις 6 Ιουλίου στο Μπορντό. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν  συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία είναι εξαιρετικά θετική για τη βιομηχανία τροφίμων μας,  και ειδικά για τα κρασιά, τα οποία μπορούν να πάνε ελεύθερα χωρίς δασμούς». Με ισχύ από το 2018, αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει  εξοικονόμηση 145 εκατομμυρίων ευρώ για την ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου.

Ασκώντας  οικονομική  διπλωματία, ο  Phil Hogan εργάζεται επίσης για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Κολομβία, την Ινδονησία, το Μεξικό, το Βιετνάμ και την Κίνα .... Σε περίπτωση που ο Επίτροπος ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συμφωνίες  θα μπορούσαν  να ισχύσουν από  το επόμενο έτος.

Μια συμφωνία με την Κίνα θα θέσει τα ευρωπαϊκά κρασιά,  σε ίσους όρους ανταγωνισμού με τα  κρασιά της Χιλής. Οι Νοτιοαμερικανικοί   αμπελώνες επωφελούνται από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία  από το 2007 και με την  Κίνα από  το 2005. Αυτό έδωσε ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα κρασιά των  Άνδεων, που πήραν  τα ηνία της ιαπωνικής αγοράς από  τα γαλλικά κρασιά από το 2015 και σταδιακά να καθιερώνονται  στην αγορά της Κίνας .
 

Προστασία 200 γεωγραφικών ενδείξεων


«Αυτή είναι η πρώτη φορά που  σε μια τέτοια εμπορική συμφωνία, που το ευρωπαϊκό μοντέλο των γεωγραφικών ενδείξεων έγινε δεκτό στο σύνολό του,» δήλωσε ο Phil Hogan. Από τις  200 Ευρωπαϊκές  ενδείξεις  που περιλαμβάνονται σε  πρώτο χρόνο οι  28 αφορούν τα γαλλικά κρασιά πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Ιδιαίτερα ο Επίτροπος ελπίζει ότι η ενσωμάτωση ενός καταλόγου  γεωγραφικών ενδείξεων θα αποτελέσει προηγούμενο για τις μελλοντικές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις