Βιβλίο απογραφής της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας

Για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ.995/2010, από τα οποία προκύπτουν σαφή προβλήματα σε ότι αφορά την τήρηση του βιβλίου απογραφής, αποσαφηνίζουμε τα παρακάτω:

Το εν λόγω βιβλίο απογραφής ξυλείας και προϊόντων ξυλείας καθιερώθηκε με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 13, παρ.2 της άνω (β) σχετικής ΚΥΑ. Και μόνο η αναφορά στο εν λόγω βιβλίο με μεταβατικές διατάξεις, αποδεικνύει την πρόθεση της ομάδας εργασίας που συνέταξε την παραπάνω ΚΥΑ, αυτό να ισχύει για μια και μόνο φορά, ώστε να καταγράψει και να καλύψει επί της ουσίας την ποσότητα ξυλείας και προϊόντων ξυλείας που ευρίσκετο στις αποθήκες των Φορέων Εκμετάλλευσης και Εμπόρων αφενός μεν πριν την 3η Μαρτίου 2013 (ημερομηνία που τέθηκε σε εφαρμογή ο εν λόγω Κανονισμός) και αφετέρου πριν την 29η Δεκεμβρίου στο ΦΕΚ 2872/τ. β'/2015 η εν λόγω ΚΥΑ). Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται περίτρανα και από την προσεκτική ανάγνωση των διατάξεων των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 13 της παραπάνω ΚΥΑ.

 Κατά συνέπεια και σε εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων προκύπτει σαφώς ότι οι Φορείς Εκμετάλλευσης και οι Έμποροι όφειλαν να συμπληρώσουν για μία και μοναδική φορά το βιβλίο απογραφής με το σύνολο της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας, όπως αυτά ταξινομούνται στο παράρτημα του Κανονισμού Ξυλείας, της επιχείρησης τους που βρίσκονταν στις αποθήκες τους πριν την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού, δηλαδή πριν τις παραπάνω ημερομηνίες.

Επομένως, το εν λόγω βιβλίο απογραφής θα ενημερώνεται στο εξής κάθε φορά που πραγματοποιείται πώληση της ήδη καταγεγραμμένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας έως και την απόσβεση/μηδενισμό του αποθέματος των προϊόντων αυτών. Θα φυλάσσεται και θα επιδεικνύεται κατά την διενέργεια ελέγχων από τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Αρμόδιων Αρχών του Κανονισμού Ξυλείας το βιβλίο, εφόσον ζητηθεί. Από την υπογραφή της παρούσας παύει να ισχύει κάθε άλλη ερμηνεία που έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο αυτής.

 Η Γενική Γραμματέας

 Χριστίνα Μπαριτάκη

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις